I forhold til inneklima, har murstein og takstein god innflytelse på f.eks. innendørstemperaturen på både kalde og varme dager.

Teglmaterialet kan dessuten absorbere en del av luftforurensingen i luften innendørs, og et muret bygg reduserer fukten i boligen. Murverk avgir heller ikke damp eller lukt.

Muggsopp, sammen med damp fra formaldehyd, er et stigende inneklimamessig problem i bygg. Det er veldig sjeldent man finner dette problem i helmurte teglhus fordi tegl ikke gir næring til mikroorganismer. Organismene kan derfor ikke leve i tegl, sier direktør for byggitegl.no, Tommy Bisgaard til VVSforum.

Han viser til at det er mange faktorer som innvirker på inneklimaet. Det er derfor viktig at alle parametre er tatt i betraktning når en bygnings inneklima skal vurderes. Derfor skal man bl.a. forholde seg til eventuelle partikler, allergifremkallende stoffer, hussopp, luftkvalitet, fukt, temperatur og temperatursvingninger, trekk, lyd, vibrasjoner, lys, utsikt, elektriske og elektrostatiske forhold, samt ioniseret og radioaktiv stråling.

SBi (Statens Byggeforskningsinstitut i Danmark) og DTU (Danmarks Tekniske Universitet) har begge arbeidet med inneklima og de faktorene som påvirker inneklimaet i en bygning, både positivt og negativt. De har utarbeidet rapporter (utgitt 2009) som gjennomgår de forskjellige parametres innflytelse på inneklimaet og sammenligner inneklimaet i de forskjellige byggeformer.

Teglhus får toppkarakterer av både SBi og DTU i alle sammenligninger for inneklima. Inneklimaet er ikke påvirket av de materialer som brukes i et murbygg som består av materialer som er produsert av naturens egne uorganiske materialer, f.eks leire, kalkstein, sand, stein og grus.

- En veldefinert brenningsprosess gjør disse byggematerialene spesielt motstandsdyktige over for vær og vind. Dette bidrar også til mursteinshusets utrolig  lange levetid og det minimale behov for vedlikehold, hvilket gir det murte bygg virkelig gode livssyklusanalyser, sier Tommy Bisgaard.

Ifølge sivilingeniør Jens Staalby i Danmark kan utgiftene til drift og vedlikehold av offentlige bygg og næringsbygg, over 25-35 år koste opptil flere ganger byggeprisen. Men tenker man totaløkonomi, kan man spare opptil 20 prosent av de samledekostnadene. Å tenke totaløkonomi innebærer et stort fokus på å minimere driftsutgiftene, herunder serviceoppgaver og vedlikehold.

Ifølge Kalk- og Teglverksforeningen i Danmark utmerker murstein seg som byggemateriale med en holdbarhet på mer enn 100 år og ved å være vedlikeholdsfritt. Samtidig er murstein spesielt gode på å oppta fukt og varme og avgi det igjen på en hensiktsmessig måte – noe som både gir et godt inneklima og store energibesparelser i forbindelse med oppvarming og kjøling av bygningen.

- Når man bygger nye hus eller tilbygg, utsettes byggematerialene for vær og vind. Vanligvis blir materialene våte fordi de ikke dekkes ordentlig til, eller fordi været er vått og fuktig når man bygger. Dette skaper gunstige forhold for fukt og sopp i visse materialer. Hussopp er veldig helseskadelig, og svært få forsikringer dekker råte, sier Tommy Bisgaard.

Kalk- og Teglverksforeningen  påpeker at når tre og gips blir fuktig, kan det ta måneder eller år å redusere fuktinnholdet til et akseptabelt nivå. Dette medfører at fukten, via de våte materialene, bygges inn i huset. Når materialene samtidig pakkes inn i tette plastfolier for å øke tettheten i huset, kan dette gi uopprettelige sopp- og råteskader.

Det vises til at i Sverige er mer en 160.000 boliger berørt av dette. Byggetradisjonen med bruk av tegl har store fordeler. Tegl utmerker seg ved sin evne til lett å kunne oppta fukt – og avgi den igjen hurtig – uten selv å ta skade, eller skade de konstruksjonene som teglsteinene inngår i.

- Undersøkelser viser at klimaet i Norden blir varmere og mer fuktig, med mildere vintre og flere frost- og tineperioder. I takt med skjerpet krav til tetthet i boligene våre, er fukt derfor et helt sentralt emne. Når man velger materialer til huset sitt, er det viktig å ta hensyn til fremtidens klimaendringer, og de nye isoleringskravene. I et fuktigere klima med mildere vintre, har murstein en enorm fordel i forhold til f.eks. tre, som er mye mer sårbart overfor fukt, sier Tommy Bisgaard.

Forskning fra Danmarks Tekniske Universitet, viser at tegl tørker dobbelt så hurtig som tre. Tegl har samtidig en levetid på mer enn 100 år. Tre har en levetid på mellom 20 og 50 år, avhengig av værets påvirkning og treets behandling. Tre er også veldig sårbart overfor bl.a. sopp og råte.

Her kan du hente rapporten på 94 sider fra Statens Byggeforskningsinstitut i Danmark: ”Muret byggeri og indeklima