- Vi bruker her selve garasjen som ventilasjonskanal, der impulsvifter på rekke og rad samarbeider om å forflytte luften. CO-sensorer gir signal til viftene når luftkvaliteten er for dårlig, og bør skiftes ut med frisk luft, forklarer ingeniør Steffen Bjerkvoll i firmaet Vifter & Miljø AS.

De har nylig levert et anlegg i kjelleren til den store «Bananblokka» i Kværnerbyen, hvor byggherren er Obos.

Enklere installasjon
Alle lukkede garasjeanlegg har en eller annen form for grunnventilasjon, som ikke sjelden er basert på avkastluft fra boligenhetene. Biler gir fra seg giftig Karbonmonoksid (CO), som det også må tas hånd om. Alle garasjeanlegg har derfor krav om en eller annen form for ekstra utskiftning av luften.

Saken fortsetter under bildet:

Styreskapene for garasjeventilasjon er enkel og oversiktlig. - Det enkle er ofte det beste, sier Steffen Bjerkevoll fra Lien Vifter og Miljø.

- Anlegget vi har levert her består av en inntaksrist i enden av garasjen, og en avtrekksvifte i den andre enden. Mellom disse er det montert flate impulsvifter i formasjon oppunder taket, som igjen får beskjed om å jobbe når CO-sensoren i sonen føler farlig gass, forklarer ingeniør Bjerkvoll.

Dersom CO-nivået overstiger 30ppm, starter impulsviftene prosessen med å forflytte den forurensede luften mot utløpet, der en større avtrekksvifte sørger for å kaste lufta ut av bygget. Ved høyere nivå forseres denne avtrekksvifta.
- Man får en kontrollert gjennomstrømning, der helsefarlig gass forflyttes og fjernes umiddelbart, sier ingeniør Andreas Solrud i firmaet Vifter & Miljø AS. 

Han demonstrerer hvor følsomme CO-sensorene er ved å båse medbrakt CO på flaske på en av sensorene. Systemet starter da opp umiddelbart.

Impulsvifter passer godt under lave garasjetak og trekker med seg 4-8 ganger den luften den selv flytter.Andreas Solrud illustrerer høyden.
Formasjon

Fordelene med dette systemet er at det er enkelt å montere, og ikke kommer i konflikt med andre tekniske anlegg på byggeplassen.

- I en byggeperiode blir ofte garasjen benyttet som lager. Dette systemet er lett å få montert sammenlignet med kanaler, det tar mye mindre plass, og det blir på den måten frigjort dyrbart areale både på gulv og i tak, sier Solrud.

I tillegg fungerer dette systemet bedre enn kanalbasert ventilasjon i denne type anlegg. De fleste entreprenører og byggherrer foretrekker derfor kanal-fri ventilasjon i parkeringshus.

Impusventilatorene plasseres i en bestemt formasjon i rommet, og fungerer etter induksjonsprinsippet, som igjen betyr at det forflyttes 8 ganger så mye luft fra rommet som det viftene fysisk gir fra seg.

- Anlegget blander ut og forflytter dårlig luft ut av rommet i en kjedereaksjon, der CO-sensorene, nøye plassert langs vegger og på søyler, følger med på nivået, sier Bjerkvoll.

En annen fordel med anlegget, er at det er behovsstyrt. Trafikken varierer jo stort i perioder, og når behovet synker, forbruker systemet minimalt med energi.

- Ofte kan grunnventilasjonen klare jobben alene, det er bare når det blir større mengder av helsefarlig luft at anlegget starter. Det er ikke uvanlig at dette skjer når det kommer biler av eldre årgang inn i anlegget, eller når bilene går lenge på tomgang, sier  Bjerkvoll fra Vifter & Miljø AS.