Rapporten skal danne grunnlag for videre arbeid med å identifisere kompetansetiltak på energiområdet for de utførende i næringen, og er en del av Norges bidrag til EU-prosjektet Build Up Skills.

Felles kompetanseinnsats i EU-landene
Build Up Skills er et initiativ fra EU-kommisjonen for å heve kompetansen på energiområdet blant de utførende i byggenæringen. Første del av prosjektet går ut på å lage en Status analyse med informasjon om bygg- og anleggsbransjen, dagens kompetanse blant de utførende i næringen, fremtidige kompetansemål på energiområdet og barrierer mot kompetanseheving.

Den norske status analysen ble sluttført 11. mai. Funnene i analysen skal nå brukes i det videre arbeidet med å identifisere kompetansetiltak på energiområdet rettet mot håndverkere. En handlingsplan (veikart) med forslag til kompetansetiltak skal være klar i løpet av november 2012. Lavenergiprogrammet og Direktoratet for byggkvalitet vil også delta på en samling med de andre europeiske prosjektteamene i Slovenia i juni for å høste erfaringer fra prosjektteamene i de andre deltagerlandene.

Ønsker mer kunnskap om energi
Kompetanse blant de utførende i byggenæringen om passivhusbygging, rehabilitering med ambisiøse energimål og installasjon av fornybar varme er identifisert som en barriere når det gjelder å få til raskere energieffektivisering og energiomlegging.

En undersøkelse som er utført på oppdrag fra Lavenergiprogrammet viser at dagens kompetansenivå på energiområdet blant håndverkere er variabel og i noen tilfeller mangelfull. Men det er positivt at det er en utbredt vilje hos mange håndverkere til å tilegne seg mer kompetanse på energiområdet. Dette betyr at det vil være viktig å tilrettelegge for at kompetanseheving på energiområdet blant håndverkere kan skje i praksis, i videregående opplæring, formell videreutdanning og etterutdanning.

Mangel på tid, høye kostnader og sentraliserte kurs synes som de største barrierene mot å få gjennomført organisert læring blant håndverkerbedrifter. Den norske byggenæringen er imidlertid solid og lønnsom med forventninger om videre vekst. Dette gir også muligheter for å nå investere i kompetanseheving hos de ansatte og få til økt kursdeltagelse blant håndverkere.