I tillegg til at BREEAM-systemet gir poeng for energi, helse, og innemiljø, så oppnås det poeng for materialer, ledelse/prosess, avfall, arealbruk og økologi, transport, lokal forurensning og vann.

- Man henter poeng innenfor alle de ni kategoriene og man bør hente poeng innenfor alle kategoriene for å få en god BREEAM-poengsum, understreker miljørådgiver, Kjersti Folvik.

Mange kriterier berører VVS-bransjen
De siste årene har det vært et ensidig fokus på energi som miljømål. I BREEAM er energi viktig og vektet høyest, men det er fortsatt ikke mulig å få mer enn 19 poeng av 100 poeng på energi. I praksis betyr det at man godt kan bygge A-bygg uten å få BREEAM-sertifisering, hvis man ikke samtidig har vurdert andre miljøtiltak i bygget.

- Hvilke emner er relevante for VVS-bransjen og som berører og gir poeng i BREEAM?
- Innregulering og teknisk driftsstart/prøvedrift, energieffektivisering, fornybar energi, CO2 og NOx-utslipp fra varmesystem, målregime for energi- og vannforbruk, ventilasjonsanlegg samt innendørs luftkvalitet og behovsstyring, termisk kontroll og soneinndeling/brukerkontroll reduksjon av vannforbruk, lekkasjedeteksjon og gjenbruk av gråvann/overvann er alle relevante temaer. Det er også valg av kuldemedier, sier Kjersti Folvik.

Må ha endringsvilje
Prosess er også viktig. BREEAM fordrer nemlig større grad av samhandling mellom disiplinene enn man kanskje er vant til. For å komme i mål er alle avhengige av å trekke i samme retning og i den sammenheng burde det etter miljørådgiver Kjersti Folvik kanskje være mulig å ta livet av noen gamle kjepphester.

- Noen av de viktigste suksesskriteriene for å lykkes med BREEAM er at det er et tydelig engasjement og krav fra byggherre, at det er tidlig BREEAM-fokus, at det finnes BREEAM-kompetanse i prosjekteringsteamet og hos entreprenør, at det er endringsvilje hos aktørene, at prosessstyringen er og at ansvarsfordelingen er klar. De ulike disiplinene må få utdelt sine spesifikke BREEAM-kriterier på et tidlig tidspunkt.

BREEAM/Fakta:
• BREEAM er en metode for å vurdere og klassifisere byggets totale miljøpåvirkning.
• Forkortelsen BREEAM står for Building Reserach Establishment Environmental Assement Method.
• Systemet er verdens eldste og Europas ledende miljøklassifiseringsverktøy.
• BREEAM ble lansert internasjonalt i 2008, men ble utviklet så tidlig som i 1988.
Det har den senere tid vært fokus på verktøyet BREEAM og hvordan dette skal tilpasses bruk i norske prosjekter.
• Det jobbes stadig med å tilpasse BREEAM til nasjonale forhold.
Norske tilpassninger av BREEAM heter BREEAM NOR og gjennomføres i regi av Norwegian Green Building Council (NGBC)