Nå er møtet berammet til 8. november og departementet blir representert ved statssekretær Henriette Killi Westhrin.
- Vi vil i møtet enkelt og greit ta opp det vi skriver i brevet, for vi må få startet arbeidet med en sektorlov innen vann- og avløpsarbeidet, sier assisterende direktør i Norsk Vann, Toril Hofshagen til www.vvsforum.no.

Liten forutsigbarhet
Bakteppet for organisasjonenes brev til Miljøverndepartementet er at ny lov om kommunale vann- og avløpsanlegg trådte i kraft 1. juli i år. Det sikrer kommunalt eierskap til vann- og avløpsanleggene og viderefører gebyrbestemmelsene fra lov om kommunale vann- og kloakkavgifter fra 1974. Samtidig er det slik at den nye loven forsterker behovet for lovmessig avklaring av sentrale spørsmål som gjelder forholdet mellom kommunene og innbyggerne.

- I dag fungerer det slik at tvister mellom partene må avgjøres i domstolene. Det gir liten forutsigbarhet og det er ressurskrevende for domstolene. Loven bør ta stilling til rammebetingelsene for et så viktig kommunalt tjenesteområde. Spesielt med tanke på at antall tvister har en tendens til å øke, mener de fire organisasjonene.

Norsk Vann, KS, FNO og Huseiernes Landsforbund er også av den oppfatning at det også er behov for en mer gjennomgripende modernisering av gebyrbestemmelsene.

Klimautfordringer
- Det er viktig at gebyrregelverket tilpasses til de klimautfordringer vann- og avløpssektoren står overfor og få avklart hvordan tiltak for å hindre vannskader (overvannstiltak) skal finansieres, påpekes det.

Norsk Vann har tidligere delt disse bekymringer og utfordringer med Miljøverndepartementet. 18. juni ble det avholdt et slikt møte med konstruktiv dialog mellom statssekretær Henriette Killi Westhrin og Norsk Vann. Nå kommer altså tre organisasjoner til på banen og vil fremme lignende synspunkter sammen med Norsk Vann.