ON TOUR: Daglig leder Matthias Ader i Parat Varme elsker berlinerboller, skiskyting og åpenheten i den norske vvs-bransjen.

På trappa til et eldgammelt hus et lite stykke utenfor sentrum av Kvinesdal, sitter Matthias og glimter fornøyd ut over Fedafjorden.

- Ja, sånn ja, bare se utover fjorden du, sier vi og knipser i vei.

Matthias kommer opprinnelig fra den lille byen Schmalkalden i Thüringen, som på den tiden var en del av det tidligere DDR. Schmalkalden er også hjembyen til den tyske skiskytterkongen Sven Fischer. Matthias elsker skiskyting.

I 1986 flyttet den tidligere maskiningeniøren til Danmark og utdannet seg til vvs-ingeniør. Der fikk han jobb hos tyske Viessmann med ansvar for Norge og det nordiske markedet.  Og da det åpnet seg en mulighet for å komme til Norge og Parat Varme, var Matthias rask med å takke ja. I 2007 flyttet han og kona Sabine til Norge og slo seg ned på Hitra, en halvtimes kjøretur fra kontoret i Kvinesdal.

- I Danmark jobbet jeg mest med prosjektering. I Norge ville jeg få muligheten til å reise ut og møte kunder. Det lokket veldig. Det er viktig å være ute i markedet.

Matthias bruker mye av tiden sin på veien. Og på messer, store og små, over hele landet.  I oktober kommer han og Parat Varme til VVS-dagene.

Ola Nordmann
Selv etter 7 år i Norge snakker Matthias fortsatt gebrokkent dansk med kraftig tysk aksent, men vi forstår godt hva han sier.

- Det gjør sørlendinger også, og de som bor lengst nord og i Narvik, men det er verre langs svenskegrensen, ler Matthias.

Som innflytter har han også fått føle kulturforskjeller på kroppen. I følge Matthias er Ola Nordmann en slags blanding mellom tysker og danske.

Både du og kona er fra Tyskland. Har dere planer om å flytte tilbake?

- Det er et godt spørsmål. Kanskje når vi blir pensjonister.

Men Matthias er godt integrert og er blitt veldig glad i Norge.

- Jeg liker kulturen, det norske samfunnet og måte landet styres på. Mange er veldig begeistret for Europa, jeg var også det i mine yngre dager, men deler ikke helt den begeistringen lenger.

Men du serverer berlinerboller, er det tilfeldig?

- Det er fordi jeg elsker berlinerboller.


Følg bloggen og VVS-dagene 2014 her
www.vvs-dagene.no/feed