Ikke overraskende er mannen bak hytta utdannet i båtbyggerteknikk. Svensken Berne Olausen driver sin småskala produksjon fra Lysekil, og har allerde solgt tre hytter til Norge.

Hytta krever eltilknytning og er utstyrt med balansert ventilasjon. Å sette den opp tar kun et par timer.

Saken fortsetter under bildet:

Berne Olausen viser her løsningen for behovstyrt ventilasjon.

Båtbyggertradisjon
Utgangspunktet for den nye byggemetoden er plastbåtproduksjonen som foregikk over hele Norden på 70-tallet.  Olaussen er selv båtbygger og har tatt med seg materialkunnskapen derfra inn i hyttebygging.

Tidligere drev han spesialproduksjon av båtoverbygg, flåtehus og spesialbygg for tekniske installasjoner. Til værstasjoner i arktiske strøk har materialet vært det meste brukte. Men ingen har tatt dette til hyttebygging.

- Min pappa var trebåtbygger, og var i sin tid overbevist om at ingeting kunne konkurrere med tre. Ti år etter bygde ingen trebåter lenger i Lysekil, sier Berne til VVS forum.

Han forventer selv at moderne sandwich materiale skal ta over mer av det trevirket har i dag.

Sandwich
Materialet består av to tynne stålplater med polystyren mellom, i flere dimensjoner, til hytte velges helst 15 cm. En hytte består av, gulvet, fire yttervegger og to plater i taket. Dører og vinduer skjæres til.

- I skjøtene er det ingen kuldebroer, det er en av fordelene med det. Det isolerer 50 % bedre enn glassull. Det er både lydisolerende og har ekstremt lavt energitap, sier Olaussen.

Saken fortsetter under bildet:


Elementene lages store nok i Sverige til å lage en hel hyttevegg.

- En hytte skal ha vinduer, og det er her energien går ut. Men det kan man leve lev. Hytta kommer med balansert ventilasjon og varmegjenvinning. Litt avhengig av eksponering og arkitektur har vi erfaringsmessig sett at man havner på ca 500 kroner i fyringsyutgifter i måneden ved en utetemperatur på 10 grader, sier Olaussen, ved selskapet Småbo.