Studien  “Working towards sustainable development: Opportunities for decent work and social inclusion in a green economy " eller oversatt til norsk: "Arbeide for en bærekraftig utvikling: Muligheter for anstendig arbeid og sosial inkludering i en grønn økonomi", sier at utviklingen vil avhenge av om riktig sett med retningslinjer kommer på plass.
 
Hvis så skjer, vil overgangen til en grønnere økonomi kunne generere 15 til 60 millioner nye arbeidsplasser globalt i løpet av de neste to tiårene, og løfte flere titalls millioner arbeidere ut av fattigdom, ifølge en ny rapport ledet av Green Jobs Initiative.

- Den nåværende modell for utvikling har vist seg å være ineffektiv og ikke bærekraftig, ikke bare for miljøet, men også for økonomi og samfunn, sier ILOs generaldirektør Juan Somavia.

- Vi trenger umiddelbart å komme inn på sporet til en bærekraftig utvikling som inneholder et helhetlig sett med retningslinjer med mennesker og miljø i sentrum, uttaler han i en pressemelding i forbindelse med at rapporten ble presentert i går, torsdag 31. mai.

Rapporten viser spesielt til det byggfornyelsesprogram for energieffektivisering som skjer i Tyskland og påpeker at det er et godt eksempel på vinn-vinn-vinn utfall ved at det har utløst 100 milliarder euro i investeringer. Resultatet er lavere strømregninger, kraftig reduksjon av utslipp og det har skapt 300 000 arbeidsplasser per år.
 
Energi-og ressurseffektive bygninger har det største potensialet for å redusere klimagassutslipp og ressursbruk. Det er også store muligheter for jobbskaping ved å sette opp nybygg med grønn profil. Og enda flere muligheter i å oppgradere eldre bygninger. En vellykket strategi henger sammen med kompetanseutvikling i små og mellomstore bedrifter (SMB) som dominerer både bygningssektoren og energisektoren, påpeker UNEP-rapporten.
 
Det foreslås at sektorene bygg og energi i langt større grad samarbeider gjennom ulike relasjoner, bransjeorganisasjoner og partnerskap hvor verdikjeder kan spille en viktig rolle i å støtte små og mellomstore bedrifter, slik at de kan bli å vokse og bli kunnskapsbasert. Samtidig må det føres en politikk som gjør små og mellomstore bedrifter sterke nok til å takle overgangen til en grønnere økonomi.

Rapporten - utgitt nesten fire år etter den første undersøkelsen av Green Jobs Initiative - ser på virkningen av hva en grønnere økonomi kan ha på sysselsetting, inntekter og bærekraftig utvikling generelt.
 
Minst halvparten av den globale arbeidsstyrken - tilsvarende 1,5 milliarder mennesker - vil bli berørt av overgangen til en grønnere økonomi. Mens endringer vil bli følt i hele økonomien, er åtte sentrale sektorer forventet å spille en sentral rolle og være mest berørt: jordbruk, skogbruk, fiske, energi, kraftintensiv industri, gjenvinning, byggeindustrien og transportnæringen.
 
Titalls millioner av arbeidsplasser er allerede opprettet av denne utviklingen. For eksempel innen sektoren fornybar energi sysselsettes det nå nærmere fem millioner mennesker, en dobling i årene 2006 til 2010, påpekes det i rapporten.
 
Energieffektivitet er en viktig kilde til å skape grønne arbeidsplasser, særlig i byggebransjen, en sektor som ble hardest rammet av den siste økonomiske krisen, står det i UNEP-rapporten.
 
Hent et sammendrag av UNEP-rapporten her