Siden 2005 har kommunale VA-virksomheter vært omfattet av en forskrift om offentlige anskaffelser i stedet for en forskrift om innkjøp i forsyningssektoren. Nå ber Norsk Vann om at denne særnorske og meget strenge reguleringen opphører.

To arbeider pågår
Det pågår nå to arbeider som vil påvirke det norske regelverket for offentlige anskaffelser og det er bakgrunnen for at Norsk Vann føler at det passer å komme med sine anførsler. Det sees på følgende to forhold:

• Revisjon av EUs innkjøpsdirektiv og forsyningsvirksomhetsdirektiv, som er til behandling i Europaparlamentet. Dette vil betinge en revisjon av det norske anskaffelsesregelverket.

• I desember i fjor ble forenklingsutvalget opprettet. Utvalget skal se på forenkling av offentlige innkjøp.

Bare ulemper
Norsk Vann begrunner i sitt brev til FAD hvordan den særnorske regelen har medført en rekke ulemper og man ikke finne noen vesentlige fordeler.

- Vi ber om at vårt innspill blir tatt med i det kommende arbeidet med det norske anskaffelsesregelverket. Den særnorske reguleringen må opphøre, skriver direktør Einar Melheim i Norsk Vann og assisterende direktør, Toril Hofshagen i Norsk Vann blant annet i sitt brev.

Brevet ble sendt 21. januar i år.