BIM – (BygningsInformsjonsModellering) er blitt en funklende ledestjerne for den som vil drive effektiv prosjektledelse, bygging, fremdriftskontroll og FDV.
Stadig flere bekjenner seg til et åpent miljø for utveksling av informasjon, ikke minst gjelder dette for store, kompliserte bygg.

- I en helseinstitusjon finnes det store mengder informasjon om bygget og hva det inneholder av tekniske installasjoner. Skal man ha god forvaltning, drift og vedlikehold  av bygget må man hurtig få tilgang til relevant informasjon, tilsvarende  gjelder selvfølgelig også under prosjektering, sier Inge Aarseth ved Plan- og utbyggingsenheten ved Sykehuset i Vestfold.

Statsbyggs manual
BIM består enkelt forklart av en 3D modell av bygget, der all informasjon som finnes blir lagret i tilknytning til de ulike delene, som ventilasjon, energisystemer røropplegg osv.
- Ved å gå inn og klikke på et objekt kan man få vite all informasjon om dette objektet som er lagret. For eksempel når en  pumpe ble montert, egenskapene, vedlikeholdshistorikk, etc., forklarer Aarseth. BIM er med andre ord gjenbruk av informasjon.

Det unike med åpenBIM er at det er et mål at alle involverte skal kunne delta, fra de som tegner bygget første gang til en rørlegger som skifter ut en pumpe etter 10 år.
- Full bruk av åpenBIM stiller krav til at alle data-programmene som er nødvendig for å planlegge, bygge og drifte et bygg, kan ”snakke sammen og forstå hverandre”, presiserer Aarseth.

Erfaring ved Sykehuset i Vestfold er at man kan starte prosjektering i et BIM prosjekt uten andre krav enn det Statsbyggs BIM-manual stiller, men erfaring tilsier at det blir bedre dersom man har egne krav utover dette.
- Jeg anbefaler de som ønsker å starte opp med BIM å velge et mindre prosjekt til å starte med, sier Aarseth til VVS-forum.

Fordeler i byggeprosessen
Under prosjektering og ved bygging har systemet mange fordeler. Man unngår kollisjoner, man kan simulere løsninger før bygging starter, man kan gjøre en digital sjekk av byggbarhet, det gir bedre forståelse og innsikt, man kan få ut delelsister og monteringsbeskrivelser.

- 4D-fremdriftsplanlegging kobler sammen 3D-modellen og fremdriftsplanen, og kan kobles til hva som er utført på bygget. Man kan så kjøre sammenligning mellom hvor man er og hvor man skal være. Dette gir også bedre kostnadskontroll, sier Aarseth.

For å styrke kontrollen kan man merke komponenter som skal inn i bygget med “Radio-Identitets-tagger (RFID). Dermed får man en sikker og unik kobling mellom det fysiske produktet og den informasjon det skal ha med seg. Selve merket kan enkelt festes på varen og krever ikke vedlikehold etter batteri.

Sykehuset i Vestfold har startet opp 3D-modellering av alle eksisterende bygg. Videre har sykehuset laserscannet ett bygg som forberedelse til ombygging og prosjektering i BIM.

Sykehuset satte krav til bruk av åpenBIM allerede i 2007

- Vi stiller krav til BIM kompetanse og kvaliteter til samarbeidspartnere. Det er flere leverandører har blitt avvist på grunn av manglende åpenBIM-kompetanse, sier Aarseth, som legger til at innføring av BIM ikke er et mål i seg selv, men er et ledd i å kunne bygge raskere, bedre og billigere, og viser til www.buildingsmart.no for de som ønsker mer informasjon om åpenBIM.