Dette er bakgrunnen for at Prognosesenteret på oppdrag fra Enova har gjennomført en spørreundersøkelse om vannbåren varme rettet mot rørleggere over en 5-års periode.

Nå har Prognosesenteret analysert markedsutviklingen i perioden basert på disse rørleggerundersøkelsene og har blant annet:
•Estimert andelen vannbåren varme i eksisterende boligmasse og yrkesbygg
•Kartlagt viktigste premissgiver for at vannbåren varme velges for nye boliger og yrkesbygg, samt ved rehabilitering av boliger og yrkesbygg
•Kartlagt viktigste energikilde i ulike kategorier bygg med vannbåren varme
•Kartlagt mest valgte varmeavgiver i ulike kategorier bygg med vannbåren varme

Variasjon mellom byggkategorier
Tallene viser at andelen vannbåren varme i eksisterende byggmasse ligger på i overkant av 25 %. Andelen vannbåren varme varierer imidlertid mye mellom byggkategorier. Mens andelen vannbåren varme i boliger ligger på i underkant av 25 %, er andelen rundt 50 % i hotell- og restaurantbygg.

Rørleggerne mener de selv er viktigste premissleverandør for valg av vannbåren varme i boligsegmentet, mens byggherre er viktigste premissleverandør for hvorvidt yrkesbygg utstyres med vannbåren varme eller ikke. Byggherre anses som spesielt sentral der vannbåren varme ikke velges. Undersøkelsene viser videre at kommunene er den viktigste premissleverandøren i fjernvarmeområder.

Rapporten er tilgjengelig på Enovas publikasjonssenter

Kilde.enova