Ombruk kan føre til redusert energibruk, redusert forurensning, redusert bruk av arealer og ressurser til materialutvinning,

I rapporten blir det juridiske rammeverket og kritiske punkter som angår ombruk, med diskusjoner og forslag til løsninger på disse utfordringene gjennomgått. Deretter beskrives åtte ombruksscenarier for aktuelle materialgrupper.  Kunnskapen som er presentert, er basert på tidligere arbeid og erfaringer fra de involverte partene.
 
Spørsmålene man ønsker å finne svar på i rapporten Anbefalinger ved ombruk av byggematerialer er blant annet hvordan  ombruk kan bli et kostnadseffektivt og praktisk alternativ til nye materialer i markedet, både internt i oppgraderingsprosjekter og gjennom tredjepartsleverandør.
 
– Ombruk kan dermed føre til redusert energibruk, redusert forurensning, redusert bruk av arealer og ressurser til materialutvinning, sier sivilingeniør Kari Sørnes ved SINTEF Byggforsk. Hun er en av forfatterne.

Rapporten er et resultat av arbeidet knyttet til forskningsprosjektet UPGRADE, som handler om kartlegging av potensial og vurdering av nye løsninger som kan nyttiggjøres i oppgradering av eksisterende bygninger. Prosjektet finansieres av Forskningsrådet, SINTEF Byggforsk og deltakende bedrifter. Sammen med SINTEF Byggforsk er det spesielt partnerne Asplan Viak, Skanska og Norsk Gjenvinning Entreprenør AS som har vært involvert i arbeidet med rapporten.

Ventilasjonskanaler i forsinket stål

Mange næringsbygninger har et stort moderniseringsbehov. Dette bør fortrinnsvis gjøres med miljøriktige og lønnsomme tiltak som både reduserer energibruk, bedrer inneklima og produktivitet og gjør bygningen mer attraktivt for bruker/leietaker. Et slikt tiltak kan være konvertering fra tradisjonell konstant luftmengde ventilasjon (CAV) til energioptimal, behovsstyrt ventilasjon med ombruk av eksisterende
kanalnett.
 
Eksisterende ventilasjonskanalnett på "brukersiden" av teknisk rom kan være egnet for ombruk ved oppgradering til moderne, behovsstyrt ventilasjon. Det er som regel brukt spirokanaler, som er sirku- lære rør av forsinkede stålplater. Med solid utførelse og beliggenhet i tørt klima, vil slike kanaler ha tilnærmet uendelig teknisk levetid.
 
Muligheter for ombruk
 
Ved oppgradering av kontorbygningen til GK i Asker (Solbråveien 23) ble 90-95 % av kanalnettet rengjort og beholdt. Renholdet ble gjennomført før de nye kanaldelene ble montert. De eksisterende sjaktene for ventilasjon ble ombrukt i det oppgraderte ventilasjonsanlegget.
 
Muligheter for ombruk må vurderes i hvert prosjekt. Trinnvis framgangsmåte for denne vurderingen fram til ferdig anlegg er vist i flytskjemaet under, en illustrasjon fra rapporten:


Rapporten går grundig inn på ombruk av ventilasjonskanaler, hva som må vurderes, gjøres og i hvilken rekkefølger. Teknisk tilstand av kanalene er en del av det som må vurderes, og er det synlig korrosjon må kanalen skiftes, påpeker rapporten. Andre forhold som må vurderes er kanaloppeng, eventeull asbest, dimensjoner.

Rapporten skriver også kanalnettet skal være tilfredsstillende rent før det tas i bruk. Renheten er mest kritisk på tilluftssiden, og det kan være aktuelt å vurdere tilluft og avtrekk forskjellig. Rengjøring av eksisterende kanaler kan starte etter at man har besluttet hvilke deler av kanalnettet som skal ombruke.

Ombruk av kanalnett er først og fremst aktuelt i bygninger fra 1970-1980-tallet eller nyere. Anlegget bør også ha en viss størrelse før det er regningssvarende å ombruke kanalnettet.

Rapportens del som omhandler ombruk av ventilasjonskanaler er en systematisk oppskrift for hvordan ombruket kan vurderes og utføres.

  • Forfatter(e): Kari Sørnes, Anne Sigrid Nordby, Henning Fjeldheim, Said Moqim Bani Hashem, Mads Mysen, Reidun Dahl Schlanbusch
  • Utgivelsesår: 2014
  • Antall sider: 45 (illustrert)
  • ISBN: 978–82–536–1384–0