Christina Lie er på andre året som voksenlærling hos Comfort Råholt, B & O Forberg AS, og har vakt oppmerksomhet for sitt store engasjement og hjerte for rørleggerfaget. Nylig kunne vi lese at hun sørget for at rørleggerelever ved Stovner videregående skole fikk tildelt utstyr fra Armaturjonsson i undervisningen, hun legger daglig ut innslag fra sin arbeidshverdag på sosiale medier og hun framsnakker rørleggerfaget for skoleelever som ambassadør for Rør-Norge.

Da VVSforum intervjuet henne, hadde hun nettopp vært på skolebesøk i Vestby, hvor hun pratet åpent om egne erfaringer fra skoleårene og hvordan det er å leve med ADHD.

- Jeg var klassens uromoment og ble stemplet som en problemelev på barne- og ungdomskolen. Skolen var rett og slett  «dritt». Praktisk opplæring passer bedre for personer med ADHD, påpeker hun.

- Det er godt å kunne være åpen om de utfordringene jeg har hatt, og det var flere elever som fortalte meg etter foredraget at de har opplevd det samme. Jeg håper jeg på denne måten kan være til inspirasjon, og vise at man faktisk kan lykkes godt i yrkeslivet selv om man sliter med å henge med på skolen. 
 

Christina er godt gift og har datteren Leah Sophie på åtte år, som er stolt av å ha en mamma som er rørlegger. Foto: Privat.
Christina er godt gift og har datteren Leah Sophie på åtte år, som er stolt av å ha en mamma som er rørlegger. Foto: Privat.

Valgte hudpleielinje

Christina gikk ut av ungdomsskolen med karakterer godt under gjennomsnittet, som la store begrensninger på utdanningsmulighetene. Men selv ville hun mye heller bruke hendene enn hodet. Hun ville ha fysisk arbeid framfor en stol å sitte på.

- Men jeg lot meg dessverre overtale av rådgiverne om at bilmekaniker- eller rørleggerfaget var forbeholdt gutter. Derfor valgte jeg hudpleielinjen, da det tross alt var et praktisk yrke.

Det ble skivebom!

- Det var for stillesittende og kjedelig for meg, og jeg fant meg aldri til rette. Da bar det ut i arbeidslivet og butikkjobb i stedet.

Først i januar 2022 - etter 10 år på den lokale Coop-en – ble Christina klar over at det er noe som heter voksenlærling. Det ble en oppvåkning for henne.

- Jeg skrev en søknad til Comfort Råholt den samme kvelden. To dager senere ble jeg innkalt til intervju, og gjett om jeg ble glad da jeg fikk tommelen opp. Jeg fant min plass umiddelbart og forsto at det var i dette faget jeg hører hjemme.

Siden har hun aldri sett seg tilbake. 
 

Mange følgere på Insta og Tik Tok

Christina er i dag rørambassadør både for Rør-Norge og flere leverandører, og har bokstavelig talt hjertet utenpå arbeidsjakka for faget. Ved enhver anledning, snakker hun varmt om bransjen, og stadig flere finner veien til hennes kontoer på Instagram og Tik Tok.

- Ja, ett av innslagene har over én million visninger. Det er ganske vilt!

Men å bli influenser på heltid, er ikke noe mål, understreker hun.

- Nei, det er bare en morsom hobby for å vise fram hva jeg jobber med. Forhåpentligvis vil det føre til at flere får lyst til å velge dette herlige faget. Det er fantastisk gøy å skru og skape noe som får betydning for andre. Her får jeg bruke energien min, jeg lærer noe hele tiden og ingen dager er like. 

Fikk tur til USA

I høst fikk Christine en melding på sin Instagram-konto fra det amerikansk produksjonsselskapet The Ridge Tool Company, som lager og distribuerer de bransjeledende RIDGID-verktøyene.

Saken fortsetter under bildet:

Bildet: I høst ble utvalgte rørleggere fra Europa invitert til The Ridge Tool Companys hovedkvarter i Ohio. Hun var den eneste fra Norge, og den eneste jenta i gjengen. Foto: The Ridge Tool Company. 

- Der ble jeg invitert til et besøk til fabrikken i Ohio, som Norges representant for deres Europa-tour. Først trodde jeg det var noen som køddet med meg, og jeg måtte ringe selskapets salgsrepresentant i Norge for å få bekreftet at dette var seriøst. Selskapet hadde fulgt meg på Instagram. Det ble en uforglemmelig tur.  

Christina kommer fra en rørleggerfamilie og har alltid syntes at yrket har sett skikkelig kult ut. Men hun ble advart mot å søke rørleggerutdanning fordi den ikke egnet seg for jenter. – Heldigvis oppdaget jeg muligheten som voksenlærling. Det er aldri for sent, sier Christina. Foto: Privat.
Christina kommer fra en rørleggerfamilie og har alltid syntes at yrket har sett skikkelig kult ut. Men hun ble advart mot å søke rørleggerutdanning fordi den ikke egnet seg for jenter. – Heldigvis oppdaget jeg muligheten som voksenlærling. Det er aldri for sent, sier Christina. Foto: Privat.

Trives blant gutta

At rørleggerfaget er dominert av gutta boys og tonen til tider kan være røff, lar hun seg ikke affisere av.

- Nei, her kan man ikke være oversensitiv for hva som blir sagt og gjort, og tolke alt i verste mening. Det er nok en fordel å være litt tøff, og som lærling må tåle en del meldinger og «drittjobber» uansett og du er gutt eller jente.

- Det beste, er å ta igjen med samme mynt, er hennes beste råd.

En Fun Fact: Christina er juniormester i taekwondo, så ikke prøv deg...