- Selv om vi foreslår en tydelig innstramming, vil det fortsatt være fleksibilitet i lovverket, som de seriøse virksomhetene vil kunne benytte seg av, hevder hun overfor Klassekampen.

- De med høy andel innleide derimot, kommer til å slite. Og det er hele poenget!

At regjeringen kun retter blikket mot byggebransjen og bare i Oslo, Viken og tidligere Vestfold fylke, forklarer hun slik overfor NRK:

– Det er fordi dette området regnes som ett arbeidsmarked. Og omfanget av innleie i byggebransjen er nesten dobbelt så stort i Oslo-området som i resten av landet. Derfor ser vi behovet for å avgrense dette geografisk, men vi vil følge nøye med på hvordan omfanget av innleie utvikler seg også ellers i landet.

Må si nei til oppdrag
Arbeidsgiversiden og bransjeforeninger er klare på at dette vil resultere i at flere bedrifter vil måtte si nei til oppdrag på grunn av mangel på arbeidskraft, noe som kan sette flere planlagte byggeprosjekter i fare.

De mener regjeringen her går altfor langt, og påpeker at også de også faste ansettelser, men bedriftene må ha en viss form for fleksibilitet.

- Man kan ikke ansette ut fra hva som er arbeidstoppen. Da vil man sitte med mange ansatte på reservebenken, og det vil være veldig lite lønnsomt, påpeker NHOs arbeidslivsdirektør Nina Melsom overfor NRK.

Administrerende direktør Nina Solli i Byggenæringens Landsforening mener bransjen ikke er tatt med på råd i regjeringens arbeid med saken.

– Vi kunnet bidratt med forslag til hvordan vi sammen kunne løse de problemstillinger regjeringen ønsker å løse. Regjeringen burde gått i dialog med BNL allerede under utarbeidelsen av forslaget, sier hun til NTB.