- Jeg ga meg som daglig leder i Norsk Rørallianse for en tid tilbake. Nå har jeg blitt 68 år og går av som innkjøpsansvarlig i NRA. Men helt kvitt meg blir man ikke i NRA, jeg kommer til å fortsette som rådgiver og skal bistå litt på regnskapssiden. Derfor håper jeg jo allikevel å få med meg noen av de endringer som må forventes i bransjen fremover. For det er noe galt med en bransje som over tid har så liten produktivitetsutvikling. Det siste gjelder særlig grossistleddet, slik jeg ser det, sier Kjærstad.

Kjærstad har vært i rørbransjen i tre ulike perioder. Det begynte med åtte år som innkjøpssjef i Blunck-Christensen AS, som senere ble til det første Ahlsell, og så ble Setsaas Øst, og som ble en del av BD.  Deretter var han flere år innkjøpssjef i Tybring-Gjedde AS, før Kjærstad igjen kom tilbake til VVS-bransjen som daglig leder i Comfort-kjeden i ni år. 

- Tiden i Comfort var en interessant periode med restrukturering og videreutvikling. Så ble jeg hentet til If, for å bygge opp en håndverkerkjede på nordisk basis. Dette skjedde imidlertid i en periode hvor det var økonomiske problemer i If, så selv om den nye avdelingen startet veldig bra, fikk vi dessverre ikke den finansieringen vi trengte. Dermed ble satsingen lagt på is.  Etter If var jeg i gang med å starte opp for meg selv, og var godt i gang med de forberedelsene. Da kom bedriftene bak etableringen av NRA og ville ha meg med.  Det hørtes veldig spennende ut, så det endte med at jeg valgte dem. Nå har jeg altså vært her i 13 år, og har aldri angret, påpeker Kjærstad.

– Og gir du deg som sjef for NRA?
– Sjef og daglig leder har jeg ikke vært de siste tre årene.  Da var det som kjent Arne Håkon Burdal som overtok.  Han gikk nylig til nye Geberit / Sanitec hvor han overtok lederrollen.  Det var synd for NRA selvfølgelig, men Geberit/Sanitec har i hvert fall fått en bra kar på toppen her i Norge. Så nå må NRA naturlig nok ut og se seg om etter ny leder. Den prosessen er i gang, sier den avtroppende innkjøpssjefen.
- De siste årene har jeg vært innkjøpsansvarlig for NRA, og har i tillegg holdt i regnskapet vårt. Men på innkjøpssiden har vi fått min etterfølger på plass.  Det er Line Ekroll Dyb, som startet opp i januar i år. Hun kommer fra dagligvarebransjen. Jeg opplever det som veldig interessant å få inn nye folk i slike posisjoner i bransjen som kanskje ser ting med litt nye øyne.  Så for NRA ser det ut til å bli veldig bra.

Du gir deg ikke helt ?
 - Jeg blir 68 i høst og hører jo sånn sett til det man kaller pensjonistenes rekker.  Formelt slutter jeg nå i NRA, men skal som sagt fortsette med noen oppgaver som jeg da har avtale om gjennom mitt eget lille selskap. Jeg synes selvfølgelig det er fint at NRA fortsatt mener at de kan ha nytte av meg, så det gleder jeg meg til. For å skulle gi meg helt er jeg ikke riktig klar for enda. Og så har jeg også enkelte andre kontakter som er interessert i at jeg kan påta meg litt oppdrag, noe jeg selvfølgelig gjør så lenge det ikke er i konflikt med hva jeg gjør for NRA.

Hva er annerledes med NRA, kontra de vanlige rørleggerkjedene, som Comfort, Bademiljø og Varme & Bad, Kjærstad?
- Det kunne vi bruke mye tid på å snakke om. Men NRA er en allianse av få store bedrifter og vi er derfor ikke som de andre. NRA består av 10 eierbedrifter som gjennom avdelinger eller datter-/søsterselskaprt driver virksomhet på 35 steder i Norge.  I 2014 sto disse for en samlet røromsetning på ca. 1,9 milliarder, og tar vi med annen virksomhet var total omsetning ca. 2,7 milliarder.  Så i samlet størrelse er NRA en betydelig gruppe. Vi markedsfører imidlertid ikke NRA utad, hos oss er det deltakerbedriftene som er de merkevarene som betyr noe, og NRA bruker i hovedsak ressurser på bidra til å styrke hver enkelt bedrift. Våre bedrifter er dessuten først og fremst store i entreprisemarkedet. 

–Hvilken utvikling ser du for deg i rørbransjen fremover, Steinar Kjærstad?
–Her må jeg korrigere litt på Storm Ps utsagn om at det er vanskelig å spå, særlig om fremtiden. Noen utviklingstrekk synes jeg er ganske klare. Det skjer en sterk konsentrasjon på leverandørsiden, og det vil vi antakelig se mer av. Et godt eksempel på denne utviklingen er Geberit, et stort konsern som vokser ytterligere gjennom store oppkjøp. Jeg tror vi vil se en liknende utvikling blant de utførende. De fleste norske rørleggerbedrifter er små og privateide og mange har eiere som faktisk begynner å bli godt voksne. For slike bedrifter melder naturlig nok spørsmålet seg om det er interesserte arvinger og mulig å få til generasjonsskifter. Men i den sammenheng er det et tankekors at det i følge NHO bare er drøye 10 prosent av generasjonsskifter i småbedrifter generelt  som virkelig lykkes.
- Vi ser dessuten en generell trend hvor det er nødvendig med mer spesialisering og økt kompetanse i det utførende ledd, samtidig som all dokumentasjon som man i dag er pålagt å framskaffe blir mer og mer krevende. Jeg mener derfor det er ganske opplagt at også mindre bedrifter i mye større grad enn til nå, må bestemme seg for hva de skal være virkelig gode på, og så satse fokusert, om de skal lykkes i årene framover.

- Hva skal du hygge deg med som pensjonist?
- Jeg har enkle hobbyer, det er bare hus og hjem og båt, og alt dette krever sitt stell. Jeg er også glad i å reise - til steder hvor jeg ikke trenger truger, sier Steinar Kjærstad.

Dermed takker en hyggelig bransjekar i VVS-bransjen av. Men han blir jo ikke helt borte.