Årets vinter har vært preget av lange kuldeperioder flere steder i landet. Som følge av dette jobber nå flere medlemmer hos Bademiljø og Comfort-Kjeden døgnet rundt med å reparere frostskadde rør.

Hos Bademiljø og Comfort-Kjeden har det vært fullt opp med henvendelser om frostskader fra kunder de siste ukene, og hos flere av kjedenes medlemmer jobber rørleggere døgnet rundt for å imøtekomme alle henvendelsene fra forbrukere som har mistet vannet. Lederen for Comfort Askøy Nilsen VVS, Rune Endre Nilsen, forteller at han aldri har opplevd noe tilsvarende i løpet av sine 24 år som rørlegger.

– Det er eksplosivt, vi har aldri fått så mange telefoner. Den store utfordringen denne vinteren er at det både har vært kaldere, og at kuldeperioden har vart lenger enn normalt. Det er ikke bra for rør og vann, sier han.

Daglig leder for Bademiljø VVS Miljø på Gol, Steinar Haugstad[/caption]

Kundene er vant til at det fungerer
Lederen for Bademiljø VVS Miljø på Gol, Steinar Haugstad, forteller om den travleste vinteren på over ti år. Ifølge Haugstad er det et gjentakende problem at mange skrur av varmen i rom hvor de ikke oppholder seg.

– Folk flest er vant til at ting fungerer, så de tenker ikke på at det er lurt å ha på varmen i rom hvor de ikke oppholder seg. Dette er også et utbredt problem på hyttene i vårt område.

At forbrukerne er vant til at alt fungerer, gir seg også utslag i den manglende kunnskapen om utstyr.

– Mange vet for eksempel ikke at det finnes varmekabler i rørene deres, og har derfor ikke skrudd de på. I tillegg ser vi eksempler på de som kjenner til varmekablene, og bruker de i et forsøk på å tine isen. Det er som regel ikke disse kablene alene sterke nok til, og mange tenker ikke på at det som oftest har spredd seg hvis det først har begynt å fryse på et sted, sier Haugstad.

Mange venter for lenge med å ta kontakt
– Medlemmene våre har vært veldig effektive og satt inn ekstra ressurser nå som mange kunder opplever problemer med frostskadde rør. Høye strømpriser har ført til at mange setter ned varmen, med den konsekvens at rør fryser til. Det er når rørene tiner igjen og været mildner at problemene oppstår, forklarer Kari Øgle Kjensberg, administrerende direktør i Bademiljø og Comfort-Kjeden (VVS Norge RMB).

Rune Endre Nilsen hos Comfort Askøy forteller at mange dessverre venter for lenge med å ta kontakt med en rørlegger når de har mistet vannet.

– Det er et gjentakende problem, og da blir skadene ofte større. Så vi prøver å oppfordre alle til å ta kontakt så fort som mulig, sier han.