Det sier rørleggerlærling i Comfort Lier, Ida Meldgaard. I Comfort-Kjeden er det 918 rørleggere, 12 av dem er kvinner.

Comfort-Kjeden ble nylig gullpartner i Ingeborg-nettverket. Nettverket har som mål å øke andelen kvinnelige rørleggere. Meldgaard synes det er bra at arbeidsgiveren ønsker å bidra til at flere jenter skal få øynene opp for rørleggeryrket. Hun tror Ingeborg-nettverket kan bidra til å fjerne fordommer.

Ida Meldgaard[/caption]

Tabubelagt
– Jeg får ofte spørsmål fra eldre mennesker om hvorfor jeg velger «et sånt yrke» – om jeg ikke heller skal ta et omsorgsyrke. Det er nok fortsatt litt tabubelagt å gå denne veien som kvinne. Derfor er det fint med fokus på kvinnelige rørleggere. Jeg tror jenter som ser kvinnelige rørleggere ser at det faktisk er kult å være jente i et sånt yrke. Det er verken tabu eller ubehagelig. Det er et morsomt og utfordrende yrke som krever mye logisk tenking, sier Meldgaard.

Svinnende liten andel kvinner
Administrerende direktør i Comfort-Kjeden, Kari Øgle Kjensberg, forteller at kjeden ønsker å bidra til at flere kvinner skal gå samme karrierevei som Melgaard.

– Det er bare én prosent kvinnelige rørleggere i Comfort, og det er en svinnende liten andel. Hele bransjen sliter med å rekruttere jenter. Vi tror den beste måten å angripe denne problemstillingen på er å jobbe sammen med resten av bransjen for å øke andelen. Det er hovedgrunnen til at vi går inn som gullpartner i Ingeborg-nettverket, sier Kjensberg i en pressemelding.

– Det er viktig å fremheve at rørfaget handler om så mye mer enn å fikse tette toaletter. Våre rørleggere bidrar med viktig kompetanse og arbeidskraft inn i store og små prosjekter. Rørfaget passer for de som er glad i logisk tenking, variasjon og fysisk arbeid. Vi er helt sikre på at dette også er noe flere kvinner trakter etter i jobbsammenheng, og vi tror at det må tas et tak når det kommer til å løfte rørfaget som et kjønnsnøytralt yrke, sier Kjensberg.

Flest kvinnelige rørleggere å hente
Leder i Ingeborg-nettverket, Eli Heyerdahl Eide, mener Comfort-Kjeden går foran som en god rollemodell for andre bedrifter og kjeder.

– Vi trenger å øke rekrutteringspotensialet vår, og størst potensiale har vi på kvinnesiden. Det er der vi har flest rørleggere å hente. De som passer som rørlegger i fremtiden har ikke samme profil som for 30 år siden – fagets innhold har endret seg og jenter passer godt inn her.  For å få til det er vi helt nødt til å få foreldre og besteforeldre med på tanken om at deres datter eller barnebarn kan bli rørlegger. Jeg håper, og tror at Comfort-Kjeden kan bidra til å løfte viktigheten av å rekruttere fra hele Norges befolkning, og ikke bare den mannlige andelen, sier Eide.