Etter flere runder med utsettelser innføres kravet om fem års gyldighet for F-gass-sertifikat fra 1. juli 2022. Da må alle med sertifikat eldre enn fem år fornye det for å kunne drive lovlig.

Nå gjelder det om lag 1000 personer, men tallet blir nesten det dobbelte i løpet av neste år.
– Det vil si at vi forventer at det kan bli ca. 1900 fornyelser i 2022, opplyser sertifiseringsleder Ole Runar Pettersen i Isovator.

Vi forventer at bransjen tar ansvar
Fornyelse av personlig F-gass-sertifikat er en ren teorieksamen, hvor du blant annet må vise at du kjenner nye kompetansekrav. NOVAP tilbyr endagskurs med teori, inkludert nye kompetansekrav, med eksamen på slutten av dagen.
– Siden fristen har vært utsatt flere ganger, har det ikke vært veldig stor interesse i bransjen ennå. Vi forventer at bransjen tar ansvar og sørger for å fornye sertifikater i god tid, sier kursansvarlig Einar Gulbrandsen.

Sjekk kursdatoer i vår kurskalender

Karantenetid hvis du stryker
Gjennomsnittlig har fire av fem deltakere på NOVAP sine kurs bestått eksamen på første forsøk.
– Hvis du stryker på eksamen, får du én uke karantene før du kan prøve på nytt. Stryker du andre gang også, må du vente en måned, opplyser Gulbrandsen.

Prisøkning på 3,5 %
Isovator opplyser for øvrig at prisen for F-gass-sertifisering øker med 3,5 % neste år. Det gjelder både for personsertifikat og bedriftssertifikat.