I dag er hele 940 bedrifter tilsuttet Byggebransjens våtromsnorm (BVN) og dermed godkjente våtromsbedrifter. Normen bygger på kunnskap, tverrfaglighet og prosjektstyring, og gjennom fagrådets kursordninger sertifiserer man to ulike nivåer, A modul for håndverker og B modul for bedriften. Det er de utførende i de ulike yrkesfagene som berører et baderom, samt faglige ledere og prosjektledere i de samme virksomhetene.
Oppnådd et kvalitetsstempel
Våtromsnormen har hatt en rivende utvikling de senere årene, og fagrådets satsing på kurs over det ganske land har gitt resultater.
- Med over 6000 faglige henvendelser i løpet av et år sier det seg selv at budskapet rundt det å fokusere på kvalitet og riktig utførelse i forhold til forskrifter og myndighetskrav hjelper. Vårt fokus på pedagogikken og lesbarheten av verket eller normen om du vil, virker til å ha nådd ut. Forskriftene og myndighetskravene er nesten sammenfallende, og de såkalte prefabrikkerte ytelsene med konkrete verdier og funksjonskrav som må være oppfylt, ser ut til å favne bredere og bredere blant de utførende og prosjekterende. Det forteller oss at vi har en kompetansegivende kursvirksomhet som fungerer, noe vi ser på som svært positivt, sier faglig leder i Fagrådet for våtrom, Bjørn Grimsrud.
Grimsrud forteller at de merker en klar trend i forhold til at feil blant godkjente våtromsbedrifter blir færre og færre, og kvaliteten på utført arbeid er i tråd med BVN.
- Vår opplevelse er at medlemsbedriftene er lærenemme, og vil oppdateres på kunnskap gjennom kurs og forespørsler. De tar kunnskapen innover seg og utfører kvalitetsmessig bra jobb som er i tråd med normen. Men det er fortsatt noen av de utførende som klarer å få sluket til å bli det høyeste punktet på badet.
Blitt allment akseptert
Daglig leder Cato Karlsen poengterer at våtromsnormen har fått en meget god plattform innad i de ulike fagbransjene.
- BVN bygger på kvalitet, og har fått en betydelig posisjon i TEK 10. Tidligere ble våtroms- normen sett på som veldig streng og rigid, men den er i dag betydelig mer forenlig med TEKèn. Det bidrar til å gjøre alt enklere i forhold til hva som virkelig gjelder, og hvilke krav som dertil må oppfylles, sier Karlsen.
Både Karlsen og Grimsrud fremholder at det er fem virkemidler som gjelder i forhold til utførelse i BVN.
- Det er kunnskap, riktig prosjektering, skal bruke gode løsninger, riktige produkter, og ikke minst gjennomføre kontroller. Dette er helt i tråd med virkemidlene i plan og bygningslovverket, og er også synliggjort at arbeidet som gjøres skal kontrolleres mot Direktoratet for byggkvalitet.
Fortsatt mange useriøse aktører
Karlsen påpeker at det fortsatt er mange useriøse aktører i markedet, og at antall henvendelser fra forbrukere som har opplevd dårlig jobb, eller blitt lurt, er for mange. Men antallet synker, så det hjelper år for år, og det viser at det nytter å jobbe aktivt, og at vi må fortsette kampen.
Fagrådet for våtrom samarbeider tett med andre bransjeforeninger for å få luket vekk de useriøse.
- Mange forbrukere er rett og slett for naive. Det burde blinke noen varsellamper hvis du for eksempel får tre tilbud, to er temmelig like, mens et er veldig billig. Da er det ting som tyder på at de burde man styre unna. Men nærheten til egen lommebok gjør en blind, og mange tar det rimeligste allikevel. De som er blitt lurt er veldig ydmyke når de ringer oss, de skjønner at de har gjort noe dumt. Trøsten for være at de forhåpentligvis har lært noe av prosessen, sier Karlsen.
I elektronisk versjon
Våtromsnormen fra 2014 er nå tilgjengelig i en elektronisk versjon, og vil for fremtiden kun bli å finne elektronisk.
- Dette åpner nye praktiske brukermuligheter. Man kan for eksempel hente ut aktuelle tabeller, skisser der og da, legge inne mål og få ut riktige måltall. Dette er mye mer hensiktsmessig, ikke minst tidsriktig bruk. Så fokuset på brukervennlighet er og har vært høyt prioritert, poengterer Grimsrud.
- Det en klar oppfordring fra oss i fagrådet til bransjen om å bruke våtromsnormen, ikke minst egne seg til elektroniske versjonen. Det gir etter vår mening en betydelig bedre nytteffekt.
Ingen medlemssvikt
Fagrådet for våtrom har ikke merket noen medlemssvikt etter at Byggmesterforbundet valgte og tre ut av samarbeidet i 2013. De har derimot fått 74 nye byggmestere som har tilsluttet seg BVN siden det skjedde.
- Vi lever veldig bra, og har et veldig godt forhold til vår samarbeidspartner Sintef Byggforsk på mange områder. Våre medlemsbedrifter spenner fra byggmestere, malere, murere, flisleggere,blikkenslagere og rørleggere. VVS er egentlig en liten del av våtrommet, men det er en kjensgjerning at 70 prosent av de som inngår kontrakt med forbrukerne, er rørleggerbedrifter. Dette er typisk for rehab markedet, men når det gjelder nybygg er det jo tømrerfagetsom står for de fleste kontraktene på våtrom, forteller Karlsen.
- Godkjente våtroms-bedrifter står for kvaliteten
Denne uken arrangeres våtromsdagene og fagrådet for våtrom kan glede seg over at våtromsnormen står sterkere en noen gang. Vi merker at budskapet vårt når ut og flere og flere bedrifter blir veldig gode på bad, og tar kunnskapen innover seg. Men det er fortsatt mange useriøse aktører der ute som vi ønsker å bli kvitt, sier daglig leder i FFV, Cato Karlsen.
Denne artikkelen er over 8 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Fyller 40 år, men ser bare fremover