– Hvordan er markedet for deres vifter og motorer, Gorm Benno?

– Det er på det jevne. vi lever godt med usexy produkter som folk flest aldri ser, men som er avgjørende for god funksjonalitet i mange andre viktige produkter, og ikke minst i ventilasjonsanlegg. Vi er en underleverandør og ebm-papst produserer for OEM markedet (Original Equipment Manufacturer ).

– Konsernets største felt er aksialvifter for kjølemarkedet, og det finnes knapt produsenter av kjøleutstyr i Norge, fortsetter Benno. – Men vårt marked er likevel stort, for vårt største felt i Norge er vifter til ventilasjonsbransjen, der er vi størst, både på produktspekter og omsetning. Våre kunder representerer mange bransjer.

– Hvordan utvikler markedet seg?
– Vi gleder oss over et godt marked for nybygg, men det er særlig på rehabilitering at volumet øker, og rehab er lønnsomt. Det er umulig å tallfeste rehabmarkedet, men det er stort. Energisparing i eksisterende bygg går ofte ut på å skifte fra aggregatvifter med foroverbøyde skovler, såkalte F-hjul, og remdrift til EC-motorer, såkalte PM motorer. Dette er motorer med permanent magnet. EC er den engelske forkortelsen for elektronisk kommutering.

Motordriften er den største utgiften i et aggregat, og dessverre er mange store offentlige og private bygg et energisluk.

– Det unike med våre motorer er at de kan reguleres fra 0-100% direkte med et 0-10V inngangssignal direkte til elektronikken i motoren. Det er derfor ikke behov for f.eks. frekvensomformer. Det er plug and play, det sitter i elektronikkdelen.

– Hvilken rolle spiller offentlige krav for utviklingen i vifte- og motormarkedet?
– 1. Januar 2013 trer det i kraft nye krav om strømforbruket i motorer fra 125 watt til 500 kw, med noen unntak. I 2015 skjerpes de ytterligere. Alle våre EC-motorer, altså motorer med permanent magnet, fyller allerede disse kravene. EC-motorene bruker opptil  40% mindre energi enn tilsvarende AC-motorer. Vår dominerende stilling i markedet for vifter og elektromotorer er en konsekvens av langsiktig satsing på forskning og utvikling. I år bruker vi 70 millioner euro, som er cirka 500 millioner kroner på utvikling av ny teknologi.

Ebm-papst
ebm-papst er verdens ledende produsent av vifter og elektromotorer, og har vært banebrytende innen energisparende EC-teknologi for ventilasjonsprodukter.

Selskapet har over 10 000 ansatte på 17 produksjonsanlegg og 57 salgskontorer på verdensbasis. Produktene brukes mye i flere industrigrener, som IT/telekommunikasjon, oppvarming, ventilasjon, luftkondisjonering, kjøling, husholdningsapparater, produksjonsorganisering og i bilindustrien.

Ebm-papst-Gruppen startet sin virksomhet i 1963. Hovedkvarteret ligger i Mulfingen i i Hohenlohe-distriktet i delstaten Baden-Württemberg.