En ny milepæl er med andre ord nådd i energiattestordningen, men likevel er ikke NV tilfreds med utviklingen. Langt flere burde ha sikret seg energiattest.

- Dette er en pliktig ordning og følgelig burde tallene vært høyere, men samtidig er det jo gledelig at stadig flere energimerker boligene sine, påpeker Birger Bergesen, leder for seksjon Energibruk i NVE.

Gjelder også hytter
NVE registrer at det fremdeles er mange som selger og leier ut boliger uten at de energimerkes. Påbud hjelper tydeligvis ikke. NVE oppfordrer spesielt eiendomsmeglerne til å passe på at boliger som selges er energimerket, for her syndes det åpenbart.

- Det er også grunn til å understreke at hytter også skal energimerkes om hytta selges eller leies ut. Det er bare hytter som brukes mindre enn fire måneder i året som er fritatt for energimerking ved utleie, sier Bergesen.

Pliktig ordning
Vi er nå inne i den mest hektiske perioden for energimerking. Det kommer av at det er høysesong for eiendomsomsetning. I andre uke i mai ble det for eksempel utstedt 450 energimerkeattester daglig – til sammen 3. 140 attester. Det var ny rekord. Økningen fra i fjor i samme uke var på ti prosent.

- Energimerkeordningen begynner å bli godt kjent, men det er et stykke vei å gå fortsatt, sier Birger Bergesen.

Energimerkeordningen for bolig og bygg ble en pliktig ordning fra 2010.