Tore Andersen har jobbet med miljøspørsmål i Kristiansand kommune fra 1975 og jobbet hos fylkeslegen i Vest-Agder, først og fremst med vekt på inneklima. Han har også vært prosjektleder for Helsedirektoratet i en rekke prosjekter. Nå er han pensjonert og jobber videre for Helsedirektoratet, nå som fri konsulent og rådgiver.

Han har sin utdannelse som sivilingeniør VVS fra Stockholm, og har derfor fulgt nøye med VVS-bransjen og inneklimautviklingen i Sverige. Her ser han store forskjeller mellom våre to land.

- For ikke mange år siden var én av tre VVS-ingeniører i Sverige ansatt i offentlige etater sentralt og lokalt. I Norge er dette nærmest en ikke-eksisterende situasjon. Dette har sin pris. Man treffer ikke kolleger som forstår problemstillingen når kommunale bygg skal settes opp, enten det er skoler, eller barnehager. Man snakker kanskje kun med arkitekter som ikke synes noe særlig om kanaler, sier Tore Andersen, leder av NFBIB til VVSforum.

Han synes at den løsningen som er i Sverige med kyndige VVS-ingeniører i kommunene, er fornuftig. Det gir det offentlige mulighet til å bli bedre bestillere av godt innemiljø. I Norge er dette privat business, og resultatet ser man ved at det både i tidligere tider og nå er mange dårlige ventilasjonsløsninger.

Også rundt sanitærforhold er han kritisk. Vann, avløp og hygiene er grunnleggende forutsetning for alle mennesker og ikke minst når det gjelder barn.

-I et tverrfaglig arbeid mellom VVS-bransjen og kommunal helsesektor med blant annet leger, må vi stille spørsmål om kvaliteten innbyggerne får, og leger og VVS-bransjen må sammen finne gode løsninger.

-Så lenge leger og VVS-bransjen ikke snakker sammen, går utviklingen for sakte.

-Dette er en spennende utfordring for VVS-ingeniører, som burde være opptatt av et slikt samarbeid. Vi ser at mange sykdommer øker på grunn av dårlig inneklima, slik som kols, astma, allergi, i tillegg til mer smitte og for dårlig hygiene generelt.

- VVS-ingeniører skulle vært tatt i bruk mye mer i helseforebyggende arbeid enn kun å selge duppeditter. Vi er inne i 90 prosent av vår hverdag. Og vi vet at det er høyere forurensningsgrad inne, enn ute. Dette er en stor utfordring.

Andersen sier at NFBIB er sterkt engasjert, for tiden mest om skolenes inneklima.

-Men det er begrenset hva et slikt forum kan gjøre av frivillig innsats, sier han.

Han viser til at 40 prosent av skolene i Norge ikke er godkjent av helsemyndighetene på grunn av for dårlig inneklima.

-Her er det en kjempemessig oppgave  Alle skolebygg har en eller annen form for ventilasjon. Det betyr at mye av dette går det an å oppgradere. Men dessverre er ofte holdningen;”Riv de gamle installasjonene og bygg nytt!”, sier Andersen. Problemet er at vi ikke har råd til bare å bygge nytt.

-Mange konsulenter kunne ha  et godt marked i å oppgradere gamle ventilasjonsanlegg, når vi vet at 40 prosent av norske skolebygg ikke er godkjent.

-Det ville vært interessant å fått til en strategi for et bedre samarbeid mellom VVS-bransjen og helsemyndigheter med helseutfordringene i fokus, sier Tore Andersen.