Lerdalen påpeker at kravene til energieffektivitet stadig øker, og at det betyr større krav til produsentene om å levere riktige produkter og løsninger.
- Beklagligvis legger store deler av aggregatbransjen fokus på hva konkurrenten gjør, og hvordan man kan presentere verdier som er bedre en konkurrentene. Fokus burde i stedet alltid ligge på at kundene, rådgivere, installatører og byggeiere skal kunne stole på at de får korrekte verdier på virkningsgrader og SFP-verdier, sier Lerdalen.

Det handler om kundenes tillit og penger
Lerdalen får støtte av sjefen for forretningsutvikling Europa i IV Produkt, Manuel Swärd.
- Hard priskonkurranse og manglende etterkontroll av levert utstyr har tilsammen skapt en situasjon hvor i praksis teknisk likeverdige produkter kan dokumenteres med forskjellig energieffektivitet avhengig av hvem som selger produktene. Dette er en farlig utvikling som vi absolutt ikke vil være en del av, sier Manuel Swärd.
- Rådgivere og entrepenører som i god tro bruker tekniske data uten nærmere kontroll risikerer ikke bare å skade sitt eget omdømme, men risikerer også å påføre kunder og byggeiere vesentlig høyere driftskostnader.

Swärd viser også til at når det gjelder aggregater med høyeffektive motstrømsvekslere i leilighetsbygg finnes det skremmende eksempler på at  ” teoretiske ” verdier på 90 % virkningsgrad brukes ved energikalyler og dimensjonering av ettervarme.
- I anlegg med høy effektivitet og lavt behov av ettervarme, kan feil virkningsgrader få dramatiske konsekvenser. Et aggregat med motstrømsveksler som beregnes med 90% ”teoretisk ” virkningsgrad, og uten å ta hensyn til energiforbruk til avfrosting kan bruke opp mot 10 ganger mer energi til ettervarme en kalkulert, poengterer Lerdalen.

Benytt Eurovent-sertifiserte leverandører
- Skal man starte et sted for å ta tak i problemstillingen, burde rådgivere, entrepenører og byggeiere benytte seg av Eurovent-sertifiserte leverandører og produkter og således forsikre seg at tørr virkningsgrad ihht EN 308 og SFPv dokumenteres. Dette fordi disse verdiene kan måles og følges opp, sier Lerdalen.
- Energikravene i nye prosjekter er veldig strenge, noe som er veldig bra og vil utvikle hele bransjen. Det kan føles frustrerende å konkurrere på prosjekter hvor det er beskrevet 85 % virkningsgrad på rotor og SFPv på mindre en 1,5 og vi ikke aner om og hvordan rotorer og vifter vi konkurrerer mot er testet. Hva får kunden egentlig.

Salgssjefen i det norske datterselskapet av IV Produkt AB ønsker også å vektlegge nytten av LCC, Life Cycle Cost ved valg av aggregatleverandør.
- Dette fordi selv små besparelser eller små ekstra kostnader i forbindelse med aggregatinvesteringen kan få stor innvirkning på anleggets fremtidige driftsøkonomi. Om vi så også får en strengere etterkontroll slik stadig fler byggeiere spør om, er det Norske ventilasjonsmarkedet på rett vei, sier Lerdalen avslutningsvis.