Nå er det bare masteroppgaven som gjenstår,før han starter sin karriere i VVS-bransjen. 

På det toårige masterstudiet i energi og miljø i bygg ved Høgsklen i Oslo og Akershus får man fordypning i energioptimalisering og energiteknologi i bygg. Viktige kjerneområder er blant annet behovsstyrte energiprosesser, inneklima og miljøriktig energidesign. Studiet foregår på fulltid, og gir 120 studiepoeng.

Antonsen startet først opp som byggingeniør på sin bachelor, med fokus på arealplanlegging, vegutbygging og jernbane. Det var under masterstudiet han spisset seg inn mot energi og miljø, og etter hvert følte at han hadde kommet inn på rett fagfelt.

Antonsen forteller til VVSforum at studiet har vært spennende og at han er ekstra fornøyd med befaringer og seminarer underveis.
- Her har vi som studenter fått et lite innblikk i hva som skjer i bransjen og også fått informasjon om ulike aktører på arbeidsmarkedet. Det har også vært bra med prosjektarbeid underveis som en trening på hvordan det kan være i arbeidslivet.

Hva har masterstudiet og din generelle studiekompetanse gitt deg, hvis du ser deg litt tilbake?

- Masterstudiet har blitt en byggfaglig fordypning for min del. På bacheloren som byggingeniør hadde jeg mest fokus på arealplanlegging, vegutbygging og jernbane. Jeg hadde også fag i vann og miljø, noe som ble en bro over til mer energi og miljø. På den måten føler jeg at masteren har hjulpet meg med å spisse meg inn, fra å planlegge områdene rundt bygget og infrastrukturen, til å gå inn i selve bygget og se på forholdene her. Samtidig har også de to ekstra årene gitt meg litt mer tid til å tenke på hva jeg faktisk vil jobbe med. Jeg må heller ikke glemme det sosiale snart 5 år som student har gitt meg. Ved å gå videre til høyere utdanning treffer man nye mennesker på sin veg, som kan ende opp som samarbeidspartner, kollegaer, men også som venner for livet.

Regner med at du har 3-årig utdanning/bachelorgrad fra universitet eller høgskole, samsvarer kunnskapsnivået derfra bra med masterstudiet?

- Ja, jeg føler at studiet var lagt opp til at man kunne komme fra ulike bachelorgrader. Første halvåret hadde vi mest teoretiske fag, som termodynamikk og massetransport, i tillegg hadde vi et innføringsfag som het energibruk og inneklima. For meg var det veldig greit siden jeg ikke kom fra energi og miljø-linja, men fra byggingeniør-linja, med hovedfokus på veg- og arealplanlegging. Masteroppgaven min. Her undersøker jeg effekten av direkte brukerstyring av aktive tilluftsventiler

Masterstudiet skal gi dere grunnleggende teknisk kompetanse som er svært ettertraktet i VVS- markedet spesielt og byggebransjen generelt, og ikke minst er relevant ovenfor rådgivere og entreprenører innen varme-, ventilasjon og sanitærteknikk. Er det noen områder som er mer interessante en andre for din del med tanke på jobb?

- Dersom jeg skal trekke fram de områdene som har vært mest interessante er det nok ventilasjon, energidesign og fornybar energi. Grunnen til det er nok at det har vært noen av de litt mer praktiske fagene og det har derfor vært lettere å knytte det opp mot arbeidslivet. Samtidig har jeg nå fått fordypet meg ekstra i ventilasjon gjennom masteroppgaven min. Her undersøker jeg effekten av direkte brukerstyring av aktive tilluftsventiler. Poenget er å se om man kan oppnå mer fornøyde brukere av bygg dersom de kan styre ventilasjonen, og dermed påvirke sin termiske komfort på arbeidsplassen sin. Fornybar energi virker spennende fordi det alltid er nye ting å sette seg inn og mye forskning som skjer. Gøy å kunne være en del av nye løsninger.

Hvordan ser du på jobbmulighetene etter studiet, eller har du allerede jobb som venter på deg?

- Har ikke fått jobb ennå, men har inntrykk av at det er gode jobbmuligheter etter at masteren er ferdig. Jeg føler at næringslivet er interessert i oss studenter på energi og miljø og både gjennom VVS-foreningen og invitasjoner fra ulike bedrifter har jeg allerede lært noen av dem å kjenne. Det hjelper også at noen av foreleserne jobber i bransjen ved siden av å undervise oss. I tillegg vet jeg at tidligere studenter ved masterlinja fikk jobb etterpå, og noen også før de var ferdige.


Et godt inneklima er blitt en svært viktig parameter for trivsel og helse på arbeidsplassen. Det har økt behovet for kompetanse, faglig spisskompetanse og teknologisk avansert innovasjon. Føler du at studiet har gitt deg økt forståelse og kunnskap om inneklima, energioptimalisering og energiteknologi i bygg?

- Ja, helt klart! Som nevnt tidligere har jeg en litt annen bakgrunn enn energi og miljø i bygg, så det ble ganske mye nytt å sette seg inn i da jeg begynte på masterstudiet. Jeg merker også at fokus på energi og inneklima er noe som kommer mer og mer. I alle fagene vi har hatt har fokuset vært først og fremst å sørge for et godt inneklima. Samtidig ønsker man selvfølgelig å oppnå det på en mest mulig energivennlig måte. Det samme fokuset jobber jeg som sagt også med i masteroppgaven. Her er tanken at alle skal få et godt termisk klima på sin arbeidsplass.

Noe annet du vil trekke frem i studiet?

- Jeg er ekstra fornøyd med befaringer og seminarer underveis. Her har vi som studenter fått et lite innblikk i hva som skjer i bransjen og også fått informasjon om ulike aktører på arbeidsmarkedet. Det har også vært bra med prosjektarbeid underveis som en trening på hvordan det kan være i arbeidslivet.

Føler du at kompetansen blant foreleserne på studiet er som forventet?

- Ja, kompetansen passer som regel inn med hvilke type fag det er snakk om. Er det et mer teoretisk fag, slik som termodynamikk og strømningslære har også gjerne foreleserne en noe mer teoretisk bakgrunn. Mer praktisk fag som ventilasjonsteknikk, sanitasjon, varmeteknikk, energidesign og byggautomasjon har blitt undervist av forskjellige forelesere med en god del praktisk erfaring i bransjen. Med denne blandingen har de fleste fagene blitt opplevd som greie å lære seg. En praktisk tilnærming kan også gjøre faget mer interessant når man kan få eksempler fra virkeligheten.

Du er ferdig til sommeren. Går du rett ut i jobb, eller unner deg en liten ferie først?

- For tiden har jeg deltidsjobb ved siden av studiene, men planlegger å begynne å søke på en mer relevant jobb i forhold til utdanningen min nå. Det kan nok likevel tenkes at jeg unner meg en liten ferie før jeg begynner i jobben dersom det er mulig.