NCC Property Development var første europeiske eiendomsutvikler som var godkjent som GreenBuilding-partner på selskapsnivå. Det innebærer at minst 75 prosent av selskapets prosjekter skal oppfylle GreenBuilding-kriteriene.

- For oss er det viktig å signalisere at vi ønsker å ta del i dette kvalitetsnivået, sier NCC-sjef Rolf Thorsen.

- Vi ser i stadig større grad at grønne bygg er et viktig kriterium når internasjonale selskaper vurderer nye lokasjoner, og spesielt den yngre gard i Norge er opptatt av dette. I kampen om de beste hodene vil det bli de som satser på miljø som vinner, sier Thorsen til Estate Nyheter.

- Hvis det innføres regler som innebærer at staten kun skal forholde seg til bygg med topp miljøklassifisering, så vil markedet følge etter. Staten bør gå foran, sier Thorsen.

Jane Henley har vært sjef i World Green Building siden 2005, og har sett en rivende utvikling innen grønne bygg.

- Det har gått fra å være et tema for spesielt interesserte, til et område man ikke kommer utenom. Heldigvis er det sånn at grønne vilkår ikke utelukker eldre bygg. Jeg var nylig i Roma, og kunne med selvsyn se at eldre og historiske bygg kan bli miljøvennlige uten at bygningsmassen mister sitt særpreg, sier hun.

Norwegian Green Building Council (NGBC) arbeider for at norske bygg skal få en høy miljøstandard gjennom miljøsertifisering, og da fortrinnsvis ved å inngå lisensavtale for bruk av BREEAM i Norge. BREEAM(BRE Environmental Assessment Method)ble utviklet i Storbritannia av BRE (Building Reserch Establishment) i 1988, og karakteriseres som Europas ledende miljøklassifiseringsverktøy.

NGBC-sjef Sverre Tiltnes er ikke redd for at den økonomiske uroen skal dempe interessen for å investere i grønne miljøtiltak – snarere tvert imot.

- Grønne bygg handler også om et godt inneklima, og et godt inneklima betyr økt trivsel og færre sykedager blant de ansatte. I så måte er jeg sikker på at flere bedriftsledere vil prioritere bygg med moderne miljøløsninger, sier han til Estate Nyheter.