-Med tanke på museumsgjenstander og arkivmateriale er det egne krav til hvordan ventilasjon og varme skal fungere. Det må værer stabile forhold med luftfuktighet på 40-45 prosent og temperatur ca 19-20 grader. Her er det lite rom for stor variasjon, fastslår Kjell Olaf Gulbrandsen som er driftsansvarlig ved Aust-Agder kulturhistoriske senter, ovenfor VVSforum.

Det kulturhistoriske sentret har lenge ventet på sitt nybygg. Nå ferdigstilles dette i disse dager og skal åpnes før jul. Det som er spesielt med bygget er at det skal inneholde tusenvis av kulturhistoriske gjenstander og arkivstykker. Dette setter svært strenge krav til bygget, med tanke på klima, temperatur, luftfuktighet osv. Den integrerte sikkerhetsløsningen skal beskytte de viktige gjenstandene og arkivstykkene i bygget.

Bygget er energieffektivt, og oppfyller kravene for klasse A-bygg. Schneider Electric levereret komplett anlegg for byggautomasjon (SD-anlegg), brann- og sikkerhetsutstyr, inneklima og sikkerhet.

Avtalen er inngått mellom Schneider Electric og Skanska, og er del av en større avtale med Aust-Agder fylkeskommune. Elektro Skagerrak leverer sikkerhetsløsningene til Schneider Electric. Fylkeskommunen har nå Schneider Electrics automasjonsløsninger i de fleste av sine bygg, i tillegg til sikkerhetsløsninger og brannalarm på flere lokasjoner. Service og drift av anleggene er en del av avtalen.

-Oppstarten har gått greit, sier Gulbrandsen, og forteller at det har vært en periode hvor anleggene er blitt kjørt og testet ut, blant annet med hensyn til stabilitet. Vi forventer at det holder kravene som er satt.

-Det tok noe lengre tid enn forventet, men installatører oig leverandører har fulgt tett opp og tatt unna etter hvert som ting har dukket opp, sier han.

– Vi er fornøyde med Schneider Electrics leveranser og oppfølging i prosessen. Det har vært en stor fordel å ha ett kontaktpunkt i alle leveranser, og vi er  glade for måten Schneider Electric har håndtert prosjektet, løst problemer og støttet oss gjennom prosessen, sier Gulbrandsen. 

- Hvem skal drifte og vil dere gjøre serviceavtaler?

- Ja, vi skal få inn tilbud nå, på service. Driften tar vi selv.

Moi Rør i Flekkefjord og Kristiansand har hatt installasjoner av sprinkleranlegg, varmepumper og kjølemaskiner, med energi fra energibrønn.

Kåre Henning Åsly hos Moi Rør sier til VVSforum at dette har vært en artig blanding av spennende utfordringer.

-En av utfordringene var at det er bygget et stort teknisk rom i 7. etasje, toppetasjen. Det bød på ekstra utfordringer tidsmessig. Vi måtte planlegge på en annen måte enn det som er vanlig, og sørge for å få inn alt utstyr og maskiner før byggingen og installasjoner i etasjene under, sier han.

– Dette er et praktbygg som vi er svært glade for å få bidra til. De kulturhistoriske gjenstandene og arkivene har gitt oss en utfordring, og har gjort at vi har levert et klimaanlegg i toppklasse, sier Fredrik Lundh, VP Buildings Business i Schneider Electric.

FAKTA:
- Varmekilden (energisentral) til bygget:  Energibrønner tilknyttet varmepumpe og el-kjel som back-up
- VVS entreprenør:  Møi Rør (rør entreprenør)
- Ventilasjonsentreprenør: GK Norge
- Beregnet energiforbruk: har ikke dette tallet enda men kommer snart med det når jeg har fått tilbakemelding fra VVS rådgiveren til Skanska
- VVS rådgiver: Øyvind B. Bertsen AS (Rådgivende ingeniør VVS teknikk)
- Elektroinstallatør: Skagerak elektro AS