Et unikt arkitektsamarbeid er gjennomført i forbindelse med tegningen av Risløkka kompetansesenter. Arch Uno og Arkitektpartner har begge tegnet på samme BIM-modell i Autodesk Revit Architecture gjennom et felles oppsett og tilhørende programvare som er levert av Focus Software.

Risløkka kompetansesenter er et nytt skolebygg med liten flerbrukshall, verksteder og integrert parkeringsanlegg på Økern/ Risløkka i Oslo. Anlegget skal erstatte Sogn videregående skole. Bygget er på 42.000 kvadratmeter og skal huse 1.000 yrkesfaglige studenter og 400 studenter fra Fagskolen i tillegg til ansatte, midt i et område med mange håndverksbedrifter.

-Det er et komplisert bygg, sier Knut Nesje som er daglig leder i Arch Uno. Byggets størrelse og kompleksitet har gjort det til en utfordrende jobb. Nesje sier det har vært som å tegne 10 forskjellige verksteder siden bygget rommer så mange forskjellige verkstedshaller som krever ulik funksjonalitet.

Arch Uno har jobbet med prosjektet siden 2006. Først var det arbeid med reguleringsplanen, noe de kunne håndtere alene. Da de skulle starte tegningen av bygget i 2009 hadde de ikke nok ressurser i eget hus, og de inngikk et samarbeid med Arkitektpartner. At de var to arkitektkontorer på to ulike fysiske lokasjoner som skulle forholde seg til den samme BIM-modellen, gjorde at de trengte gode løsninger.

BIM står for både BygningsInformasjonsModell når man snakker om produktet, og BygningsInformasjonsModellering når man snakker om prosessen.

Arch Uno har hatt et langt forhold til Focus Software. De ble kunde på 90-tallet da de skiftet fra en annen leverandør de hadde brukt i ti år.

- Da vi skulle i gang med prosjektet var vi trygge på at Focus Software var den riktige samarbeidspartneren. De har gjennom lang tid vist at de har høy kompetanse og dyktige fagfolk som forstår hva vi som arkitekter jobber med. Det er også en fordel at Focus Software har BIM-konsulenter som er utdannet arkitekter og bygningsingeniører, sier Knut Nesje som er daglig leder i Arch Uno.

Arkitektkontorene har jobbet sammen på prosjektet, men har delt opp arbeidet i ulike deler, både mellom selskapene og internt i selskapene. Arch Uno har hatt ansvaret for de innvendige løsningene og Arkitektpartner har hatt ansvaret for fasaden.

-Vi har måttet lage klare grenser for hvem som gjør hva, sier Nesje.

Hver mandag morgen har den totale BIM-modellen blitt oppdatert og satt sammen. Deretter har de ansatte sjekket ut hver sine deler som de har jobbet videre på. De uttatte delene er blitt ”reservert”, og det har gjort at det ikke er mulig for andre å jobbe på disse delene før de er lagt tilbake i BIM-modellen. Denne funksjonaliteten er en sentral del i programvaren som Focus Software har levert.

Det har vært opptil ni ulike personer som har jobbet simultant med ulike deler av BIM-modellen. Det har gjort at oppsettet av de interne rutinene, som også er samkjørt mellom selskapene, har vært avgjørende for samarbeidet.

Arkitektkontorene har benyttet Autodesk Revit Architecture og Focus RAT som BIM-programvare, en serverløsning som er satt opp hos Arch Uno, samt en svært rask linje. Focus Software har stått for konfigurering og installasjon av dataløsningen, samt drifting av servere og datanettverk.

På spørsmål om det teknologiske har vært en utfordring svarer Nesje at de aldri har vært urolige for linjer og servere siden Focus Software alltid har hatt full kontroll på det.

Det Nesje imidlertid påpeker som en utfordring i tilknytning til prosjektet, var å lære seg programvaren. Han understreker raskt at det løste seg veldig greit ved å leie inn hjelp fra Focus Software. Det ble gitt hjelp i å sette opp og strukturere prosjektet, tilrettelegge modell, samt å lage objekter og kategorier i produktbiblioteket.

-Vi hadde en ansatt fra Focus Software som hjalp oss en dag i uken den første tiden, inntil det viste seg at vi ikke hadde behov lenger, forteller Nesje.

I tillegg hadde de ansatte hos begge arkitektkontorene felles opplæring hos Focus Software, noe som hjalp dem til å unngå mange utfordringer i den første perioden.

Nesje tror at dette prosjektet viser en hovedretning i utviklingen av prosjektering de kommende årene.

Han beskriver hvordan maskiner, programvare og linjer vil bli raskere og hvilken innvirkning det vil ha på bruk av skyløsninger og en mer utstrakt bruk av 3D-modeller, også på byggeplassene.

-Det vil definitivt bli mer modellbasert prosjektering, forteller han.

Risløkka kompetansesenter ble ferdig prosjektert i våres.

AF gruppen som er totalentreprenør for prosjektet, vil foreta overlevering til Undervisningsbygg Oslo KF 1. januar neste år.

Skolebygget skal være klart til første innrykk av elever og ansatte i august 2013. De vil da ha et fantastisk bygg som har vært utviklet med de mest moderne verktøy og metoder for modellering.