Skoletopper som har hatt ansvaret for mange år med skoleforfall, bør kunne stilles til veggen. Jusprofessor Jan Fridthjof Bernt sier det bør gå så langt som til retten for enkelte skoleansvarlige.

I går viste NRK Brennpunkt at 200.000 norske skoleelever går på skoler med ulovlig inneklima og Jan Fridtjof Bernt kommenterer det som kom frem, i en artikkel på NRK.no.

I sin store skolegjennomgang avslører Brennpunkt også at Arbeidstilsynet har funnet feil og mangler hos 85 prosent av skolene de besøkte. Mange av disse finner en i Bergen, der samtlige skoler har fått flere påpakninger av tilsynet.

Det blir avslørt at minst 19 skoler i Norges nest største by har et inneklima som er farlig for elever og ansatte. Bruddene på folkehelseloven kvalifiserer til bøter eller fengselsstraff i inntil tre måneder.

– Kommunen burde få en kraftig straff for dette, sier Jan Fridthjof Bernt.

- Det er et spørsmål om en handlingsplikt. Man sitter og ser på at skolebarn blir utsatt for lovstridig og helsefarlig innemiljø. Man foretar seg ikke noe, og systemet er da slik at de svakeste rammes, sier Bernt.

Et par eksempler som Brennpunkt tok opp var Spikkestad ungdomsskole i Røyken kommune i Buskerud og er en av skolene som er godkjent, men har store utfordringer med inneklimaet. På papiret skal alt være i orden, men Arbeidstilsynet finner:
«30 - 40 år med vannlekkasjer. Bøtter i gymsal og gangen (…) Ansatte opplever hodepine pga inneklima.»

Spikkestad ungdomsskole ble for øvrig steng på dagen i november i fjor etter en HMS-rapport. Den gangen gjaldt det brannsikkerhet.

Også på Vilberg ungdomssskole i Eidsvold i Akershus har lite skjedd siden skolen ble bygget i 1957. Skoleklokka viser ti over halv seks hele dagen, og skolens første elever ville kjent seg godt igjen i klasserommene med originale vinduer, gulvbelegg og pulter.

Da inspektørene fra Arbeidstilsynet kom på besøk på tampen av 2011 avdekket de store problemer: CO2-måleren føk rett i taket da nivået skulle måles i klasserommet.

Selv ikke total utlufting i friminuttene – med alle dører og vinduer åpne – var tilstrekkelig til å få nivået ned på et forsvarlig nivå.

Og da Arbeidstilsynet begynte å grave i eldre dokumenter fant de ut at det hadde vært varslet om inneklimaproblemer ved skolen i en årrekke. I rapportene kunne tilsynet lese at det dårlige inneklimaet hadde resultert i konkrete helseplager. Likevel var lite eller ingenting gjort, kom det frem i NRK Brennpunkt.

NRK har laget en egen nettside hvor alle kan sjekke hvordan det ståpr til med skoloene i Norge. Se http://www.nrk.no/skoleklima/

I mars i år skrev VVS-Forum følgende om forholdene ved Vilberg ungdomsskole: ”Vilberg Ungdomsskole på Eidsvold har etter hvert fått en dårlig historikk på inneklima. Ikke bare er ventilasjonsanlegget fullstendig utdatert. Skolen har vært angrepet av muggsopp og både elever og lærere har i en årrekke slitt med ubehag og helseproblemer med årsak i dårlig inneluft.”

Forskrift om miljørettet helsevern for skoler ble innført i 1996 for å sikre godt inneklima på alle skoler. Forskriften krever at miljøet på alle skoler fremmer helse, trivsel, gode sosiale og miljømessige forhold samt forebygger sykdom og skader. Skoler skal godkjennes etter lovverket. I dag er det kun 6 av 10 skoler som er godkjent. 4 av 10 skoler er enten ikke godkjent eller midlertidig godkjent. På disse skolene går det 200.000 barn hver eneste dag.