Førland som nå er 30 år begynte i rørleggerfaget ved en ren tilfeldighet. Han hadde ingen rundt seg som var tilknyttet faget på noen som helst måte. Etter flere turbulente år er Timann tilbake i faget; har startet nytt firma i år.

Hva er dine ambisjoner?
- Jeg tok fagbrevet i 2010 som reformlærling uten å vite noe om faget på forhånd, eller ha noe spesiell interesse for det. Begynte rett og slett i læra fordi min mor mente jeg burde få en trygg jobb. Men i år startet jeg nytt firma, Førland Rør AS. Det har blitt ganske mye å gjøre, så jeg har planer om å ansette en rørlegger eller en lærling i nærmeste fremtid. Målet mitt om noen år er å ha rundt 10 rørleggere ansatt. Jeg ønsker også å ta mesterbrevet eller teknikerutdannelse på sikt.

Hva skjedde etter at du var ferdig utdannet rørlegger?
- Jeg drev med bryting på høyt nivå før og under læretiden, og ønsket faktisk å satse 100 prosent på sporten. Men Jeg ble pushet hjemmefra til å fokusere på jobb og det som gir sikre inntekter, så jeg sluttet med konkurranser og trening litt etter det. Det ble en gedigen nedtur og jeg angret mye i ettertid. Jeg begynte å drikke mer, feste mer, og besettelsen min på sex og relasjoner ble mer og mer synlig med konsekvensene, samtidig som jeg ikke klarte å prestere på jobb på grunn av usikkerhet og redsel for å gjøre feil, sier Førland.

Jeg hadde dårlig selvtillit og dårlig selvbilde, og søkte stadig bekreftelser utenfor meg selv.  Blant venner var jeg grenseløs og klovnet mye for å bli sett, samtidig som sexavhengigheten ble veldig synlig og alkoholforbruket steg i takt med dette.  Alt dette var med på å få meg til å miste meg selv mer og mer.

- Da jeg fikk fagbrevet sluttet jeg som rørlegger og gikk tilbake til skolebenken etter hvert, denne gangen som politiskolestudent. Det ble ganske kortvarig da jeg ble involvert i en politisak etter første semester. Jeg ble dømt for seksuelle krenkelser på en skoletur hvor det var involvert mye alkohol som var en annen fellesnevner for konsekvensene mine. Jeg ikke klarte å slutte å utagere. Det ga meg enda større problemer og jeg gikk stadig over nye grenser.

Hvordan tok du tak i problemene?
- Etter hvert skjønte jeg heldigvis at jeg måtte ta tak i mine handlinger og problemer. Jeg tok kontakt med Espen Andresen i Addictologi akademiet og begynte i coaching der. Her lærte jeg om min egen avhengighetsproblematikk, og fikk verktøy til å sakte men sikkert komme meg ut av det. Jeg fikk selv se hvor selvutslettende jeg var i møte med andre mennesker og hvordan usikkerheten min som jeg hadde gått med hele livet preget meg, og ga meg uro som jeg stadig medisinerte, sier Førland. Addiktologi er læren om bindinger. Uavhengig om man har ubalanse i rus, alkohol, sex, mat eller andre ting så går man inn i de bakenforliggende drivkreftene og følelsene som forårsaker avhengigheten. Dette er for å skape et varig resultat istedenfor å behandle symptomet som problem.

- Så utdannet jeg meg som addiktolog, med et ønske om at dette skulle hjelpe meg videre. Jeg husker spesielt godt at Espen spurte meg om drømmene mine. Jeg hadde mange drømmer, men hadde ikke troen på å få til noen av dem. Enkle ting som økonomisk trygghet og selvstendighet, å konkurrere igjen, bli norgesmester, komme på landslaget og å starte firma var ting som ikke virket oppnåelige for meg. Han spurte hvorfor og jeg hadde ingen gode svar på det. Han sa at om jeg gjør som han anbefaler så får jeg det til, garantert. Mens jeg jobbet med utfordringene mine skjønte jeg at jeg ønsket og starte mitt eget rørleggerfirmafirma. Jeg fikk også jeg hjelp til å ta opp brytingen igjen, og ble Norgesmester i 2017. Når målene er nådd, setter jeg nye for å alltid og strekke meg lenger.

Jeg ser fremover og har klare mål når det kommer til det private og det profesjonelle.

Og nå klarer du å holde rett fokus?
- Ja, jeg benytter Espen Andresen og Laila Mjeldheim som coacher innen lederutvikling, som hjelper meg med å bygge opp firmaet. Med deres hjelp ønsker jeg å bygge opp et firma som skal være basert på ærlighet, åpenhet og kommunikasjon. Mennesker med avhengighetsproblematikk eller andre utfordringer i livet er velkomne til å jobbe, mens de ved siden av tar ansvar for livet sitt i prosessgrupper på Addictologi Akademiet dersom de ønsker det.

Det høres ut som du virkelig er på rett vei, siden du også er åpen for å ansette folk med litt av de samme utfordringene som du har erfart?
- Jeg ønsker å investere i menneskene som jobber for meg, slik at jeg får ansvarsfulle ansatte som jeg kan gi mer og mer tillit, mens de kan få muligheten til å benytte seg av hjelpen jeg har fått. De ansatte skal være en ressurs som ønsker å gjøre en god jobb, skape et godt miljø og ta med gode verdier inn, ikke bare jobbe for å tjene penger og gå hjem fortest mulig. Vi skal samarbeide mot felles mål.

Målet til Timann Førland er å få rundt ti ansatte som er selvgående på sikt

Du tar på deg en stor oppgave ved siden av å drive en rørleggerbutikk?
- Jeg vil bruke min erfaring på godt og vondt som en prosess for meg selv, også ut fra det jeg har lært. Det betyr at jeg vil sette krav til at mine rørleggere må kunne kommunisere seg imellom, løse konflikter uten å lage drama, ikke lage interne grupperinger eller baksnakke hverandre. De må også kunne ta konfrontasjoner fortløpende, og at alle er på lik linje som mennesker. Mitt mål er å være en leder som kan styre bedriften, samtidig som jeg viser respekt, og tar de som jobber der på alvor, sier Førland som har bevist at det er mulig å snu seg rundt i ung alder, selv om man har vært litt ute å kjøre en periode av livet