Luftinntakene blir sikret med oppvarming og inntakskammer for dessuten varmekablier i gulvet for å sikre gode forhold.
Jobber mot tiden
Som ved andre intensive prosjekter har en av utfordringene vært å få tegninger og beskrivelser klar i tide.
- Her har COWI gjort en bra jobb og har jobbet nesten døgnet rundt for at klare dette. Å koordinere logistikken på plassen med materialer som må lagres og inntransporteres, har krevet et godt samarbeide mellom alle aktører. I tillegg er det viktig å få koordinert arbeidsområdene så entreprenørene slipper å arbeide på samme område samtidig har også vært viktig, her har planleggerne gjort et bra jobb, sier Brian Clausen-Rosendahl, som er kontraktsansvarlig for GK Norge AS på Prosjekt Nytt Østfoldsykehus.

Et godt team
Brian Clausen-Rosendahl vil dessuten gjerne rose sine partnere for effektiviteten. Fläkt Woods har levert alle de 80 ventilasjonsaggregatene. Lindab og Skiptved Blikk har gjort en knall jobb med hensyn til levering av kanaler og ikke minst å produsere en rekke spesial komponenter.

- Vi kjenner disse godt fra tidligere prosjekter. Et annet viktig element er at prosjekteringen her foregår i 3D BIM, dette er en stor fordel for koordinering og samordning av montasjearbeiderne på plassen, sier Clausen-Rosendahl.

På det meste har 67 ventilasjonsmontører vært i sving med å få hele kanalsystemet på plass. Over de seneste 6 måneder har det landet flere fulle vogntog daglig med utstyr som løpende skulle inn transporteres og monteres i bygget.

Følger opp
Innenfor kontrakten skal GK Norge i en årrekke stille driftsstøtte til rådighet for sykehuset om det skulle være behov for dette, hvilket betyr at GK Norge også må stille med mannskap til å hjelpe med at drifte sykehuset når entreprisen er avlevert og sykehuset er i full drift. Dette kan for eksempel være i forbindelse med skifte av filter og generell service på diverse komponenter. Likeledes må vi på renroms siden stille med mannskap som kan drifte, utføre service og om nødvendig ombygge installasjonene etter behov, forklarer Clausen-Rosendahl.

GK Norge AS skal teste og igangkjøre alle systemene før sykehusets egne driftsfolk skal medvirke i den samlede testen av alle tekniske installasjoner i prosjektet, og først da er sykehuset klar til drift.

- Dette er en veldig viktig oppgave for GK Norge, ikke bare på entreprise siden, som er min primære oppgave, men også på servicesiden hvor våre avdeliger i henholdsvis Moss og Greåker blir innvolvert i oppgaven fremover, forklarer Clausen-Rosendahl.

Saken fortsetter under bildet: 

 Brian Clausen-Rosendahl i GK, og Jan Erik Gjerde fra ventilasjonsleverandøren Flakt Woods sentralt plassert i teknisk rom.

Mange behov
Ventilasjonen skal naturligvis tilfredsstille de vanlige behov for inneklima hos både pasienter og helsepersonell. I tillegg skal ventilasjonen levere en rekke spesialkvaliteter av luft som et sykehus har behov for.
- Vi har fått oppfylt alle sykehusets ønsker i dette prosjektet, og vi føler at vi har gjort gode valg med disse to entreprenørene. Dessuten har samarbeidet mellom disse to fungert svært godt, arbeidene går knirkefritt, noe vi alle tjener på. Vi ser fram til at ferdigstillelsen er gjort og selve innreguleringsfasen, som jeg forventer skal gå like smertefritt, sier Jan Holteng.

Flere av personene som skal drive FDV på sykehuset har vært delaktige i  planleggingen og følger nå arbeidene fram til ferdigstillelse og overtakelse. 

- Vi synes involveringen er god og har planlagt siste fase inn mot overtakelse. Jeg føler at prosjektet er godt planlagt og at det går mot å bli vellykket, Jan Holteng, prosjektleder for luftbehandling ved Prosjekt Nytt Østfoldsykehus (PNØ).