- Vi er glad for at Regjeringen ser at et slikt arrangement i Norge vil bidra til økt fokus på yrkesfagene og dermed kunne bidra til å øke rekrutteringen til disse viktige fagene, sier sekretariatsleder i WorldSkills Norway, Elisabeth Lange.

- For tiden er det oppkjøring mot Yrkes-VM i Tyskland til sommeren som er hovedfokus, sier Lange. - Men dagens melding fra Regjeringen er helt klart en vitamininnsprøytning til hele det norske yrkesfagmiljøet inkludert alle landets videregående skoler. Vi ser fram til den videre prosessen med å få få dette store mesterskapet på norsk jord.

Det norske Yrkeslandslaget består av lærlinger og unge fagarbeidere som konkurrerer i ulike internasjonale konkurranser. WorldSkills Norway leder dette arbeidet. Sekretariatet sitter i Norsk Industri.

Stort og viktig arrangement
- Et EuroSkills har en kostnadsramme som beløper seg til omlag 60-70 millioner kroner. Mesterskapet vil samle de 500 beste yrkesfagungdommene fra hele Europa, forteller Lange. - Støtteapparatet for hvert land utgjør like mange. Nesten 50 ulike yrkesfag står på programmet i dette mesterskapet. Dette er dermed en unik mulighet for norske ungdommer til å besøke mesterskapet og få innblikk i alle disse fagene. I tillegg til selve konkurransen er det hele som en "messe" med mulighet for å få prøvd seg i fag og det er også ulike foredrag og konferanser.

- Da Yrkes-EM gikk av stabelen i Spa i Belgia i 2012, hadde arrangementet besøk av mer enn 60.000 mennesker, sier Lange. Blant de besøkende var også det belgiske kongehus og ministere fra ulike EU-land.

- Vi er svært glad for at vår egen kunnskapsminister, Kristin Halvorsen, har fulgt Yrkeslandslaget gjennom flere år. Hun inspiserte, og inspirerte, de norske deltakerne i konkurransen i Belgia, men også i WorldSkills da det ble arrangert i London i 2011. 

Vil øke statusen
De nasjonale konkurransene i forkant av utvelgelsen til Yrkeslandslaget og deltakelsen i internasjonale konkurranser bidrar til økt status og prestisje til yrkesfagene. Hvis Norge selv påtar seg arrangøroppgavene til en internasjonal konkurranse vil det bidra til positiv oppmerksomhet om yrkesopplæringen og fag- og svennebrev.

Må lage søknad
Neste Yrkes-EM arrangeres i 2014 i Frankrike og Sverige er vertskap for EuroSkills 2016.

Regjeringen besluttet i oktober 2012 å sette i gang en prosess for å vurdere om Norge skal søke om arrangere EuroSkills i 2018. Fristen for å sende endelig søknad er 1. januar 2014. Regjeringen legger til grunn at også arbeidslivet, fylkeskommunene og arrangørkommunene bidrar til å dekke kostnadene.