Flertallet av YITs ansatte jobber med tunge og fysisk utfordrende arbeidsoppgaver og bedriften har tatt viktige og gode grep for å redusere skader, slitasje og mistrivsel på arbeidsplassen.

Verktøykasser på hjul, trappegående traller og stylter til montører var noen av de smarte HMS-tiltakene NHO- og LO-lederen fikk presentert hos YIT i anledning ILOs verdensdag for arbeidshelse.

I tett samarbeid med ledelsen og klubben har YITs HMS-koordinator Therese Johannesen systematisk med de ulike yrkesgruppene for å kartlegge utfordringer i arbeidshverdagen. De understreket at tett partssamarbeid og stor grad av involvering gir nødvendig eierskap til prosessene og dermed gode resultater. Johannesen trakk frem en rekke både arbeidsmiljø- og konkurransemessige gevinster som følge av et felles aktivt og systematisk IA-arbeid:

-Lavere sykefravær
-Færre tabuer
-Bedre samarbeid og klima mellom de tillitsvalgte og ledelsen
-Mer lojale medarbeidere
-Blir en mer attraktiv arbeidsplass
-Mindre turnover
-Positiv PR

Johannesen og administrerende direktør i YIT, Knut Gaaserud, understreket at en av de største utfordringene i IA-arbeidet var rapporteringsplikten til NAV. –Rapporteringsarbeidet er en propp i systemet og bidrar til unødvendig frustrasjon og ekstraarbeid, sa Gaaserud.

HMS-koordinator Therese Johannesen og verkstedsleder Geir Bredde

Klubbleder EL&IT, Morten-Andre Svendsen, bekreftet også at samarbeidet om IA-prosjektene bidrar til å bringe partene tettere sammen: – De ansatte opplever at de blir tatt vare på og at dere innspill blir realisert.

Kilde: NHO