- Noen må ta det første steget, og vi satser maskimalt på BIM-bygging. Det er umulig å ikke bli fascinert av dette, sier YITs Marius Aadahl. Han er rørbas på Kunnskapssenteret og mener Building Information Modelling i det daglige byggearbeidet har så mange fordeler at det blir umulig å gå tilbake til gamle systemer i større byggeprosjekter, skriver Helsebygg Midt Norge på sine nettsider.

- Vi kom inn tidlig i prosjekteringen og har utviklet BIM-en sammen med rådgiver Cowi. Dermed vet vi at det som ligger der er realistisk, detaljert og byggbart. Det betyr at vi sparer tid og penger fordi vi bygger rett første gang, påpeker Aadahl.

BIM som prosjekteringsverktøy er etter hvert godt kjent i bransjen, men som en av de første norske entreprenørene viser YIT nå tunge 3D-modeller på pc på byggeplassen. Seinere i høst vil det også bli BIM-overføring via nettbrett som montørene får tilgang til.

Alt dette skjer ved hjelp av streamingteknologi som flytter bygningsmodellene fra en sentral server, og sørger for at brukerne får tilgang til den siste og nyeste modellen - uten stadige oppdateringer.

Bak BIM-applikasjonen på nettbrett står en gruppe NTNU-studenter. Under firmanavnet Rendra har de greid å visualisere de svært avanserte og tunge bygningsinformasjonsmodellene, slik at de kan tas i bruk på byggeplassen. Rendra samarbeider med Helsebygg, og Kunnskapssenteret i Trondheim er første store byggeprosjekt som tar modellene i bruk under praktisk arbeid.

Ifølge Helsebyggs BIM-koordinator Pål Ingdal er dette et stort framskritt.

- Vi har lenge vært på jakt etter løsninger der vi også kan benytte bygningsmodellene på byggeplassen. Fortsatt er det slik at komplekse bygningsdetaljer bygges og monteres med 2D papirtegninger som underlag. Rendras applikasjon vil nok ikke erstatte de velbrukte tegningene, men lett tilgjengelige 3D-modeller vil være til stor hjelp, både under sykehusutbyggingen i Trondheim og ellers i byggebransjen, sier Ingdal.

For en byggherre som Helsebygg gir den nye metodikken bedre muligheter for kontroll og prosjektstyring. Og for alle samarbeidende parter vil BIM på byggeplassen gi raskere framdrift, færre feil og hindre misforståelser mellom de ulike fagene under montering.

YIT-bas Marius Aadahl er heller ikke i tvil om at praktisk bruk av BIM vil gjøre det lettere å gjennomføre den produksjonformen (Takt) som er valgt for innvendige arbeider i Kunnskapssenteret. Takt-prinsippet stammer fra tysk bilindustri og handler i korthet om utstrakt samkjøring mellom fagene for å sikre framdrift, hindre avvik, heve kvaliteten og øke mulighetene for inntjening.

- Når vi nå har prosjektert ferdig i BIM, har vi god tid til å planlegge, beregne timeverk og dele opp arbeidet i forsvarlige kontrollområder, slik Takt-prinsippet legger opp til, sier Aadahl.

YIT har rundt 80 montører i arbeid på Kunnskapssenteret ved St. Olavs Hospital, og Aadahls rørgruppe teller om lag 30.

- Vi merker stor interesse for det vi driver med, og rekrutteringa er upåklagelig. BIM på byggeplass er framtida, og jeg blir trist hvis jeg ikke sitter med dette verktøyet på neste prosjekt, fastslår Aadahl.