Innen fire år skal VVSNorge ha 800 medlemsbedrifter og/eller omsette for 10 milliarder kroner. – Så tøffe i trynet må vi være. Dette er fremtidens modell for bransjen, sier administrerende direktør Thorbjørn Theie og driftsdirektør Vidar Skoglund til VVSforum.

Bademiljø og Comfort består i dag av henholdsvis 114 og 85 medlemsbedrifter og omsatte totalt for 4,3 milliarder kroner i 2018. Gjennom konseptet VVSNorge, skal omsetningen løftes til over det dobbelte innen utgangen av 2023. Både i form av økt omsetning for den enkelte medlemsbedrift, samt rekruttering av nye medlemmer.

- Vi er åpne for å snakke med alle som banker på døra, om det er kjeder eller en enkelt rørleggerbedrift med 4 ansatte, sier Thorbjørn Theie.

Ikke bekymret
Per i dag har ingen banket på, uten at det bekymrer dem det minste.

- Nei, det har så langt ikke vært fokus. Vi har hatt all oppmerksomhet på de eksisterende medlemmene, bygge modellen og forhandle fram leverandøravtaler. Fortsatt er det mye som må gjøres innen vi har alt av systemer og rutiner på plass, men vi er godt i gang. Allerede nå begynner vi å se resultater, sier han.

- I neste omgang vil vi gå aktivt ut og selge oss inn overfor potensielle nye medlemmer. Vi har så gode salgsargumenter at jeg er sikker på en jevn og god vekst i tiden framover.

Bredt eierskap
VVSNorge AS er overbygningsselskap for kjedekonseptene, og er eid av medlemsbedriftene. Antall aksjer ble fordelt den enkelte bedrift etter omsetning ved kontraktsinngåelse med fem års rullende bindingstid.  I tillegg ble det åpnet for aksjekjøp for medlemmene og ansatte i VVSNorge, og både Theie og Skoglund bekrefter at de begge har en liten aksjepott.

Med en slik organisering, hvor VVSNorge eier profilhusene, åpnes det i realiteten for at hvem som helst kan kjøpe seg inn. Men det ligger ingen framtidig strategi eller mål om at de skal slippe inn finansielle partnere, blir vi fortalt.

Men samtidig legger de ikke skjul på at denne organiseringen gir mange framtidige muligheter.

- Vår strategi er å skape et konsept som er så konkurransedyktig at vi ikke blir tatt rotta på av andre store aktører, det være seg Megaflis eller Amazon. Hva det ender opp med til slutt, vet ingen. Kanskje blir vi så sterke at vi ikke trenger å gå i kompaniskap med andre, kanskje det ender i sammenslåing med flere og at vi går på børs. Vi har gjennom VVSNorge satt oss i en posisjon for å kunne lykkes i framtiden på vegne av våre medlemmer, sier Skoglund.

- Men slike beslutninger krever massivt flertall på en generalforsamling, som består av representanter fra medlemsbedriftene. Det er derfor ingen mulighet for at det kan skje mot medlemmenes vilje, understreker Theie.

Medlemmene i de to kjedene har kjøpt aksjer for over 60 millioner kroner. Nå skal de gjennom en ny emisjon.

Kontantemisjon
VVSNorge har gjennomført to typer emisjoner:

1) Tingsinnskuddsemisjon – som ble gjennomført når kjedens medlemmer undertegnet ny kjedemedlemskontrakt i VVS Norge.

2) Kontantemisjon – et tilbud til alle aksjonærer/medlemmer om å kjøpe aksjer i VVS Norge AS.

I sum tilførte det selskapet over 60 millioner kroner. Bakgrunnen for at VVS Norge ønsker å fremsette tilbudet om ny kontantemisjon er todelt, forteller Theie.

- For det første er kjedemedlemmene i forbindelse med restruktureringen av konsernet gitt tilsagn om at det ville bli anledning til å tegne ytterligere aksjer i VVS Norge AS gjennom en kontantemisjon. Ved gjennomføring av kontantemisjonen gis kjedemedlemsbedrifter  og aksjonærer i kjedemedlemsbedrifter og ansatte i VVS Norge med datterselskaper anledning til å tegne aksjer.

Det er styret som innstiller emisjonen, men det er generalforsamlingen som beslutter.

- Når det gjelder hva emisjonen vil gi, vil jeg ikke spekulere: Alle aksjonærer inviteres til å delta, og vi forventer solid interesse, sier Theie.

- Vil ikke en emisjon føre til utvanning for eksisterende aksjonærer?

- Utvanning vil alltid forekomme, men verdien øker. Våre aksjonærer kommer til å se at det er mer interessant å eie noe av mye enn mye av lite.

Utvikling av ny struktur
Selskapet ønsker videre å tilføre ressurser til å gjennomføre utvikling av ny struktur i VVS Norge.

- Provenyet fra kontantemisjonen skal videre gi et finansielt grunnlag for å ivareta forkjøpsrett med mål om å sikre markedsvolum og posisjon i de respektive markedene, samt tilføre VVS Norge finansiell løfteevne for strategisk utvikling og organisk vekst, i samspill med kjedemedlemmene.

- Den store investeringsviljen understreker at medlemmene har svært stor tro på at VVSNorge skal lykkes, sier han.