Det 24 mål store boligområdet Fagerli vil bestå av 20 frittliggende eneboliger, 20 leiligheter i 3 etasjersbygg og 3 kjedete boliger. Skanska regner med at oppstart blir i løpet av 2012.

Grundig prosjektering
Før beskrivelsen av prosjektet kan gjøres ferdig har Skanska mange avklaringer som skal tas. Hovedfokuset er energibesparelse, og det blir minimum passivhus standard.

- Vi har mye grunnleggende prosjektering og et komplisert energiregnskap igjen før vi kan sette spaden i jorda for dette spesielle boligområdet. Vi må blant annet finne ut om vi skal hente energien fra sola, Nidelva, gjenbruk av gråvann eller en kombinasjon av flere passive energikilder, sier prosjektleder i Skanska Bolig, Roald Rasmussen.

Skanska er prosjekteier, planlegger, utbygger og skal selge boligene selv. Det blir tradisjonell trehusbebyggelse hvor så mye som mulig av energi og materialer hentes lokalt.

- Vi kjøper alltid så mye vi kan fra regionen så vi ikke forårsaker unødvendige miljøutslipp fra langtransport. Det er selvfølgelig også et prisspørsmål. Dessuten ønsker vi i Skanska å være tidlig ute med framtidige byggekrav, og har en egen miljøpolicy som sier at alt vi bygger etter 2014 skal være passivhusstandard eller bedre, forteller Roald Rasmussen.



Roald Rasmussen er prosjektleder for bolig i Skanska Arendal. Foto: Agder Wood.

Økonomisk fornuftig

Foreløpig er området regulert og Skanska har foretatt økonomiske tester for å se hva området koster å bygge som passivhus. De har akkurat bygget noen tomannsboliger på Myra i Arendal som har TEK10 standard og skal selges for 2,2 millioner kroner. Regnestykket viser at pristillegget for en slik bolig som passivhus ville blitt cirka 130.000 kroner. Av den merkostnaden dekker Enova nesten 50 prosent, noe Skanska ønsker å dele med de som vil kjøpe boligene på Skarpnes.

Bygges på plass
Alle Skanskas boliger bygges på plass. Det vil passivhusene også gjøre. Det gjenstår å se utfallet av klimaregnskapet, men Rasmussen tror det ikke vil by på store problemer.

- Vår erfaring er at det er rimeligere og kvalitetsmessig godt nok å bygge på plass. Det går to til tre uker å reise et utvendig tett hus, og isoleringen skjer etterpå, så fukt skal ikke bli noe problem. Det er først når fukten får satt seg i isolasjonen man må til med uttørking. Bygging i hall mener vi er et produksjonsledd som gjør prosjektet dyrere og mer krevende, mener prosjektlederen. 

Kilde: Agder Wood