Konkurransen

Konkurransen besto i å gjøre en komplett igangkjøring og tømming av en luft-til-luft varmepumpe, med tilhørende spørsmål. En oppgave ganske lik kravene til eksamen når en skal ta F-gass sertifikat i kategori II.

Varierende kompetansenivå
Kompetansenivået på deltagerne var varierende, en deltager ble disket fordi han blåste i kuldemediefyllingen, mens Sergey Dyakov fra Samara-provinsen (der Lada-fabrikken ligger), utmerket seg med å jobbe raskt og metodisk og ble nr 1. Fraværet av bruk av momentnøkkel og tømmeaggregat trakk noe ned på inntrykket, men der var jo vi i Norge også, før vi innførte F-gass sertifiseringen.

WorldSkills 2019 til Russland?
WorldSkills Russia omfattet totalt 14 fag + 3 presentasjonsfag, samt en internasjonal utdanningsmesse. Dette er andre gangen russisk mesterskap ble arrangert, men ambisjonene er høye, for landet trenger å få opp interessen for yrkesfag. I 2019 kan det hende at WorldSkills (Yrkes VM) blir arrangert i Russland. Chief Expert Andrei Privinskiy uttrykte det slik; - i Russland er den fremste utfordringen å få ansatt kvalifisert personell!

Trenger opplæring
Privinskiys selskap vil gjerne knytte kontakt med et firma som kan gi opplæring på ammoniakk-kuldeanlegg. I Russland har myndighetene nå månedlig tilsyn på disse, og det er et skrikende behov for opplæring av montører og driftspersonell.