Faktiske endringer gjennom samarbeid
- Toppledersamlingen skal behandle spørsmål Bygg21 mener er sentrale for å skape faktiske endringer i stor bredde - prosjekt for prosjekt. I tillegg skal vi diskutere om klyngearbeid kan være et godt grep for å øke byggenæringens konkurransekraft, i et europeisk marked som gradvis blir mer åpent, sier fungerende prosjektleder i Bygg21, Helge Rohn.

Hvordan kan vi styrke næringens evne til å utvikle og levere gode bygg?
Det første temaet vil handle om hvordan vi kan innrette næringsaktørenes drivkrefter mot vårt felles mål: Bygg som er best mulig tilpasset sitt formål, med god kvalitet og til rett tid og pris.

- Byggeprosjekter rommer to hovedaktørgrupper: På den ene siden finner vi investorer og byggherrer, på den andre siden har vi forretningsaktører som fremskaffer byggene. Valg av gjennomføringsmodell og kontraktenes form og innhold avgjør i stor grad aktørenes operative drivkrefter. Noen gjennomføringsmodeller gir klar drivkraft rettet mot nytenking og innovasjon, og noen ikke, sier Rohn.

En næring preget av gjensidig tillit og respekt?
Det andre spørsmålet Bygg21 stiller på samlingen er hvordan vi kan skape en god forståelse hos alle parter om de andre aktørenes utfordringer, og dermed bygge den gjensidige tillit og respekt som er en forutsetning for et godt samarbeid.

- Byggeprosjektene er næringens arena. Vårt arbeid skjer alltid i ulike former for samarbeid mellom flere aktører, fra 2 til over 100. Godt samarbeid forutsetter at man forstår hverandres utfordringer, og har respekt for og tillit til hverandre. Vi mener at næringen har mye å hente på dette området, sier Rohn.

Ledelsesrådgiver Elling Breivik vil innlede med å fortelle om praktiske og økonomiske resultater oppnådd gjennom bygging av felles forståelse, tillit og respekt. Breivik har lang erfaring med tilsvarende problemstillinger i en rekke ulike virksomheter, i de senere år i helsesektoren i Sverige.

Er klynger svaret?
Det siste spørsmålet som skal diskuteres, er om etablering av klynger er et godt virkemiddel for å øke næringens konkurransekraft.

- Vi jobber i utgangspunktet mye i uformelle klynger, i samsvar med hva bestillerne krever av sammensatte ytelser. Dette skjer stort sett på ad hoc-basis, selv om enkelte selskaper som har erfaring for at de trives sammen, gjerne gjør dette i gjentatte konkurranser og oppdrag. Spørsmålet er derfor om vi kan øke konkurransekraften ved å lage mer struktur i klyngene, sier Helge Rohn.