Mer enn 5 milliarder har ikke tilgang på rent vann. For mange kan en brønn løse problemet - og effekten kommer umiddelbart.

- Vann er verdens viktigste ressurs, og mens vi i Norge har rent drikkevann og tar det som en selvfølge, er problemet på verdensbasis enormt. Mer enn en milliard mennesker har ikke tilgang på rent vann. Derfor vil vi under årets landsmøte i NORSK VVS Energi- og Miljøteknisk Forening og Skarland Press Kurs og Konferanse, ha en innsamling til Røde Kors-prosjektet ”Vann for livet”, sier avdelingsleder Cecilie Helen Walle i Skarland Press Kurs og Konferanse

Kampen for det daglige vann
- I Norge er vann like selvfølgelig som luft. Det kommer ut av et rør i veggen uten at vi behøver å anstrenge oss det minste og godt er det. Slik er det ikke overalt her i verden. På grunn av dette dør 6000 mennesker hver eneste dag, og de fleste som dør er barn. Mange steder må kvinner og barn gå halve dagen for å hente vann. Etterpå er det sjelden krefter igjen til å gå på skole eller arbeid, dermed er de fanget i en ond sirkel av fattigdom, forteller Walle.

Afrika mangler ikke rent vann – Afrika mangler brønner
I de fleste tørre områdene i Afrika er det rent, friskt vann i hulrom, sprekker og porer nede i grunnen. Noen ganger er det kanskje hundre meter ned til vannet, andre ganger bare noen få meter. Likevel er det utenfor rekkevidde. Mange steder er brønnboring og sikring av vannkilder det eneste som kan løse problemet. Når en brønn er boret og vannet strømmer, kommer effekten umiddelbart.

- Da kommer også smilene i folks ansikter og håpet om en god og meningsfylt fremtid.I tillegg til å bore brønner, bidrar Norges Røde Kors med opplæring i hygiene, forbedring av sanitær forholdene og med etablering av lokale vannstyrer som drifter og vedlikeholder brønnene. En brønn koster i gjennomsnitt 120 000 kroner, sier avdelingslederen i Skarland Press.

Avdelingsleder Cecilie Helen Walle i Skarland Kurs og konferanse

Hun forteller videre at man kan bidra ved å finansiere en hel brønn eller deler av en brønn , eller «kaste penger i brønnen» ved å gi det du kan. Alle bidrag er øremerkede midler som kun kan benyttes av Røde Kors til vannprosjekter.

- La oss vise at VVS-bransjen har et stort hjerte, og det hadde vært veldig flott hvis vi kunne i bransjen kunne bidra med slik at man kunne få bygget flere brønner i Afrika, sier Cecilie Walle avslutningsvis.

På Landsmøtets festaften presenteres de tre firmaene som har vært de største bidragsgiverne. I tillegg kommer dette med i en artikkel i augustutgaven av NORSK VVS, og på VVSforum.no