-Det er en kjensgjerning at 90 prosent av feilene med varmepumper kommer fra feil i vannsiden, også feil gjort under konstruksjon. Bransjen må løfte nivået og unngå kjente feil. Samtidig må det stilles større krav til alle ledd i en leveranse, sier Per Erik Wilsbeck, markedsansvarlig hos Novema kulde AS. Nå kjører de kurs for å øke kompetansen.

-Det er nødvendig å øke kompetansen rundt installasjoner og drift av varmepumper. Derfor har vi satt i gang kursvirksomhet rettet mot byggherrer og entreprenører,  konsulenter og rørleggere og de som drifter systemene, forteller Per Erik Wilsbeck. Han mener at innholdet i kursene passer for alle som er med i hele prosessen.

- Kompendiet er rett og slett en 124 siders innføring i hvordan man skal unngå de vanligste feilene. Her ser vi på varmebehov, TEK10 og EuP, vannmengder, løsninger, elkjele og varmepumper, tappevann og varmepumper, dimensjonering, tabeller og eksempler.

Han presiserer at alle som ønsker kan ta kontakt med Novema kulde og få det tilsendt.

Han påpeker at selvsagt har det vært produktfeil, og en av årsakene er at ledende leverandører av kompressorer, 4 veisventiler, seglass og annet har hatt store problemer da produksjon ble flyttet til Kina.

-Alle har hatt serier med luft/luft varmepumper med lyd i vifter eller andre mangler. Men allikevel er 90 prosent av feilene på rørsiden, sier han.

Wilsbeck viser til at byggherrens ansvar er at returtemperatur fra anlegget aldri må overskride/underskride definerte grenser. Dette må byggherre bli forklart av konsulent, og han må gjøre tiltak ved avvik.

-Ofte setter man inn varmepumper i en kombinasjon av gammel og ny bygningsmasse og når noen fryser i den gamle delen så skrur man opp temperatur fra spisslastkjele uten å tenke på at dette drastisk endrer temperatur og arbeidsforhold for varmepumpen. Fornuftig krav vil være at byggherre garanterer at returanlegg aldri vil overstige 45 °C, sier han

Per Erik Wilsbeck mener også at konsulent må få inn som en viktig parameter i beskrivelsen at det er lovet en maks/min temperatur fra anlegget. Så må han bygge inn sikkerheter hvis dette ikke skjer. Analyse av energibehov for bygget under forskjellige utetemperaturer og påvirkning av spisslastkjeler er viktig, spesielt trinn og effekter rundt 0 °C ute er viktig.

Så peker Wilsbeck på at entreprenør bør være sikker på at anlegget har de mengdene som er beregnet og at platevekslere ikke er feil eller underdimensjonerte.

-Alt må være i orden når leverandør kommer og kjører i gang. Entreprenør må også sikre seg de grensene som anlegget skal drives under. I dag tar han på seg et for stort ansvar ved å ikke stille noen begrensninger fra byggherre/konsulent, sier Wilsbeck, og fortsetter:

-Mange automatikkanlegg kjøres av driftspersonale som har brukeren av bygget i fokus. Fryser folk så heves selvsagt temperaturen, slik har man alltid gjort.

-Men medfører dette for varm retur så har byggherre og konsulent en utfordring hvis retur blir for høy.

Han innrømmer på vegne av Novema Kulde at som leverandør av varmepumper får de ofte kjeft.

-Dette føles ofte urettferdig og mange ganger direkte galt. Har vi feil så rydder vi opp, men vi kan ikke sjekke for anleggsfeil og feil drift. Vi kan heller ikke godkjenne alle anlegg som blir bygget. Vi hjelper gjerne til, men et sted må vi også si stopp, fastslår Wilsbeck.

-I løpet av de siste tiårene er dessverre byggemøter utviklet seg fra tekniske møter fokusert på gode løsninger, til at ingen vil ta tak i noe for å slippe å sitte igjen med ubetalt ekstraarbeid, sier Per Erik Wilsbeck.

Han trekker frem det han mener er en typisk case, at det kalles inn til et byggemøte hvor det er problemer med varmepumpen og ingen vil ta ansvar for å løse problemene.

Han forklarer ved å beskrive hva byggherre ofte sier i et slikt møte: ”Vi har aldri for varm retur.” Til det kommenterer Wilsbeck: - Hvordan kan vi da logge 15 °C varmere inn på aggregatet enn det det er dimensjonert for?”

Konsulent sier ofte: ”Jeg er ferdig med oppdraget. Plateveksler er riktig dimensjonert.” - Men vi overfører i dag bare 100 kW mot dimensjonert 350 kW, sier Wilsbek.

Entreprenør, sier ofte dette, påpeker Wilsbeck: ”Jeg har levert det konsulent beskriver.” - Selvsagt, men noe kontroll må entreprenøren også gjøre, sier han.

-De som drift har også sitt å si i slike byggemøter, for eksempel: ”Folk fryser, jeg måtte heve temperaturen.”

–Til driftsansvarlig vil jeg si; - Ja, men skjønner du konsekvensene og kan det gjøres lokale tiltak uten å heve hele anlegget? Du må snakke med byggherren.

-Og varmepumpen forsetter å stoppe, og slik går nå dagen, sier Per Erik Wilsbeck.

Han viser til et skriv som Novema Kulde har utarbeidet, og inneholder en sjekkliste som kan hindre mange feil.

-Skrivet påpeker at det er nødvendig å løfte kompetansen, og da er det å sett seg på skolebenken noen timer en god investering, avslutter han, og legger til at kursene er tilgjengelig over hele landet.