I august sa Obos-sjef Martin Mæland under et eiendomsseminar at de neste 20-30 årene må det bygges like mange boliger i Oslo som de siste 100-150 årene. Det var en påpekning om at en helt annen fart på boligbyggingen enn det som er i da, må på plass har i dag.

Tilhørerne var arkitekter, eiendomsutviklere, entreprenører og byplanmedarbeidere.

Blant disse var også Ellen de Vibe, direktør i Plan- og bygningsetaten i Oslo kommune. Byplansjefen sa den gang til estatenyheter.no at kommunen nå ser på nye tiltak som kan få opp tempoet i boligbyggingen.

- Vi ønsker å gjøre planprosessen lettere for den som ønsker å bygge. Videre vurderer vi å åpne for større utnyttelsesgrad av tomter som skal bebygges. Kanskje bør vi også revidere utearealnormen. Eksempelvis kan vegetasjon på takterrassen erstatte uteareal på bakken, dermed kan det bygges tettere, sa hun.

Nå har Solhjell følger han opp kommunalminister Liv Signe Navarsete som tidligere denne måneden sa at  Regjeringa vil legge til rette for en enklaere og mer effektiv byggesaksprosess.

- Vi må sikre at kvaliteten på det vi bygger blir bedre og at kompetansen i næringa bli heva, sa hun.

Solhjell mener at innsigelser skal kun fremmes når det er helt nødvendig for å ivareta viktige nasjonale hensyn, motforestillingene må komme tidlig i prosessen og samordningen mellom ulike etater må bli bedre. Det er avgjørende for legitimiteten til selve klagesystemet at det effektiviseres.

Han merker seg signalene fra Høyre som ønsker å begrense fylkesmennenes muligheter til å fremme innsigelser.

Høyre-leder Erna Solberg fikk mye oppmerksomhet da hun i et NTB-intervju nylig slo fast at beskyttelse av matjord og vern av hekkende hubroer må vike for ny boligbygging.

– Jeg har faktisk sjekket om hubroer har stoppet utbyggingen av én eneste bolig det siste tiåret. Svaret er nei, sier Solhjell. Han mener det knytter seg mange myter til det offentlige byråkratiet i reguleringssaker.

– De aller fleste sakene løses lokalt. Hvert år vedtas rundt 2.500 reguleringsplaner. Bare 25 av dem ender i Miljøverndepartementet, sier han til NTB.

Miljøvernministeren jobber tett med flere andre statsråder, og Solhjell er opptatt av at det ikke skal være noen tvil om at regjeringen er opptatt av å få fart på boligbyggingen. Kommunalminister Liv Signe Navarsete (Sp) er blant statsrådene som er med i arbeidsgruppen. Hun mottok i forrige måned flere konkrete forenklingsforslag fra byggenæring, kommuner og forskningsmiljøer.

– Noe av det vi skal i gang med er en elektronisk registrering av saker, der folk kan registrere søknader digitalt, få tilbakemelding umiddelbart om noe er feilaktig eller mangler, og få et svar raskt, sa Navarsete.