Trebyen Trondheim hadde katastrofale bybranner på 1800-tallet og har hatt bryggebranner helt fram til våre dager. Så godt som hele Ålesund ble lagt i aske i 1904. Er det rart at trearkitektur har kommet i miskreditt?

Ålesund ble gjenreist i mur og betong. Også i Trondheim ble murtvang innført.  Murtrygghet ble et mantra, og helt fram til 1997 var det ulovlig å reise trebygg høyere enn tre etasjer.

– Fokus på å bruke andre materialer enn tre de siste tiårene, har gjort at vi har mistet minst én generasjon trearkitekter og -ingeniører. Derfor må vi bygge opp kompetansen på nytt, sier Harald Landrø ved NTNU, til magasinet Gemini som utgis av NTNU og Sintef.

Han er leder for TreSenteret og professor på Institutt ved bygg, anlegg og transport. Instituttet samarbeider med Fakultet for arkitektur og billedkunst for å bygge opp et nasjonalt kompetansemiljø innen trearkitektur, rådgiving og bygging med tre.

Satsingen TreNova ved NTNU ble nylig valgt ut av Innovasjon Norge til å bli plattform for norsk tresatsing. TreNova er en videreføring av NTNUs program TreUnd som startet i 2005. Pasi Aalto, nyansatt prosjektleder for TreNova, betegner seg selv som et produkt av TreUnd.
– Vi er i ferd med å bygge opp en generasjon som er trygge på tre, sier Aalto.

– Vi vil finne fram til konkrete forskningsprosjekter knyttet til trenæringen, basert på de utfordringer bransjen har. Og forskningen skal vi bruke aktivt inn i undervisningen, sier Pasi Aalto.

Kunnskapsutvikling rundt tre står i høysetet i TreNova. Forskning skal gi økt kompetanse hos treindustri, entreprenører, snekkere og arkitekter – og ikke minst rådgiverne i byggebransjen.

– Rådgiverne har mye kompetanse på betong og stål, men ikke på tre. Derfor skrus prisen opp både på rådgivingen og på prisoverslagene. Men det koster ikke nødvendigvis mer å bygge i tre enn i andre materialer. Man må bare ha kunnskap om hvordan, mener Landrø.

Mange bygg fra de siste tiårene, både private og offentlige, har vist seg å ha kort levetid. Byggene eldes ikke så godt, og de må gjerne totalrenoveres eller rives etter et relativt kort liv.

– I dag har vi utviklet god kompetanse på å sikre trebygg mot brann. Blant annet med sprinkleranlegg og andre brannsikringstiltak som alarm, røykventilasjon, isolering og bruk av tykkere materialer, understreker Landrø.

– Passivhus eller nullutslipphus er noe vi er opptatt av i dag. Hoveddelen av utslippene kommer imidlertid fra prosessen med å skape byggematerialer i stål og betong, ikke fra selve driften av husene. Ved å bruke tre som materiale vil det være markant besparelse på utslippene under tilvirkingen av byggematerialene, understreker Landrø ovenfor Gemini.