Energi- og miljøgruppen ble opprettet i mai og har som hovedfokus å levere tjenester innen byggsektoren, med mulighet for senere utvidelse. Sivilingeniør Sven Myrdahl Opalic er utnevnt til leder for gruppen.

- Ambisjonen er å levere løsninger som er så gode at de kan reproduseres. Det vil føre til en langt større grad av reduksjon i utslipp enn et enkelt pilotbygg. Utfordringen blir å være åpen nok til å finne de nye løsningene, og samtidig raskt kunne forkaste alternativer med høye kostnader og liten gevinst, sier Opalic.

Inn i tidligfase
Utviklingen går mot stadig strengere energikrav fra det offentlige, som har medført en betydelig etterspørsel etter miljø- og energiløsninger i markedet. En stor utfordring er at området fortsatt fremstår som udefinerbart. I tillegg ligger næringslivet i flere tilfeller foran regelverket, for eksempel ved at BREEAM-NOR etterspørres i stadig større grad. Det innebærer at kundene må bruke mer tid og ressurser i planleggingsfasen, mens gevinstene kommer senere i prosjektet og gjennom hele byggets levetid.

- Ofte vet ikke kundene helt hva de skal bestille. Det krever en del kunnskap å sortere gjennom regelverk, ulike beregningsmetoder og støttemuligheter. Det er grunnen til at vi både ønsker, og helst må, komme inn i byggeprosessen på et så tidlig tidspunkt som mulig. Det kan eksempelvis være som rådgivere på konseptstadiet, for deretter å følge opp prosjektet lengst mulig, om nødvendig også i driftsfasen. sier Opalic.

- En del av gevinsten med en velfungerende energi- og miljøgruppe vil å fungere som et bindeledd mellom de ulike fagområdene og synliggjøre gevinsten av tverrfaglig samarbeid, sier han.

Døråpner til et bredt tjenestespekter
Tidligfase energi- og miljørådgivning blir den viktigste tjenesten miljø- og energigruppen skal levere med tanke på å komme inn i gode prosjekter, sette premissene tidlig og åpne døren for de resterende fagene.

Gruppen skal også levere tjenester innen energiberegning, energianalyse/ENØK og energiledelse.

Innenfor miljø vil tilbudet bestå av tjenester innenfor BREEAM AP (BREEAM prosjektleder) og BREEAM Revisor og Miljørådgivning.

Andre aktuelle tjenester gruppen vil tilby er dagslysberegning, ny fornybar energi og BREEAM In-Use