Energisystemer er blitt en viktig kvalitet ved fastsetting av verdien på bolig, og på tross av lave strømpriser er det fortsatt et godt marked for varmepumper der ute.

Høiax i Fredrikstad har det siste året nylig tatt fram en rekke nye varmepumper og som en naturlig del av kvalitetssikringen av kundene arrangerer man jevnlige kurs om emnet.
- Vi har stor tilstrømning til våre kurs, som vi gjerne holder her hos oss, men vi arrangerer også kurs i de store byene, og i noen tilfeller også ute hos kunde, for å gjøre det enklere for rørleggerne å kunne delta. Kunnskap er viktig både innen salg og oppfølging av energianlegg, sier kursansvarlig Glenn Petersen ved Høiax.

Systemer i harmoni

Det er særlig forståelsen av hele energi systemene som kan kreve ekstra fordypning og påfylling av ny kunnskap.
- Enkelt forklart skal systemet høste, lagre og flytte energi. Disse enhetene må spille på lag for å være effektive og må bygges og fungere i system, det er nettopp forståelsen av systemet vi ser på som viktig, og som enkelte ønsker å forstå bedre, sier kursansvarlig Petersen.

Petersen peker også på at det er komplette systemer Høiax ønsker å tilby, med hensikt å sikre effektive anlegg som sluttkunden erfarer gir mye tilbake.
- Uten å fornærme noen har vi sett at enkelte har plukket sammen komponenter litt fra «her og der» uten å ha evne til å få det til å fungere sammen. På toppen av det hele handler det mye om styring og automatikk, her prøver vi å presentere løsninger som er enkle å montere, men også som gir mulighet til å følge opp kunden på sikt, sier Petersen.

Saken fortsetter under bildet


Glenn Petersen forklarer menyene på en varmepumpe. Kursdeltakere fra rørleggerfirma Knut Malmberg på Gjøvik følger nøye med.

Bra med kurs

Det er ofte grupper av ansatte fra en enkelt bedrift som reiser i lag for å delta på Petersens kurs, som gjerne tilpasses etter det faglige nivået og innholdet man er ute etter.
- Det er ikke lett å få folk til å komme i hektiske perioder, men vi opplever at rørleggerne ser verdien av å investere i kunnskap. Vi hører stadig folk si at de har stort utbytte av kursene og at tiden er raskt tjent inn, sier Petersen.

Nettopp det faktum at man kanskje har befatning med nye varmepumper en eller to ganger i året gjør at kunnskapen kan gå i glemmeboka.
- Ikke minst i kontakt med kundene er det viktig at man vet hva man snakker om, kundene tar gjerne raske avgjørelser når de blir trygge, sier Petersen.
De fleste kursene blir også holdt etter henvendelse fra faste kunder.

- Vi pleier å la kursene starte på slutten av dagen, da kan man ta unna presserende oppgaver og bruke ettermiddagen hos oss, i hvert fall for de som ikke har så lang reisetid, sier Petersen.

Luft eller vann

Som kjent er Høiax en tilbyder med lang erfaring med varmepumper og tilhørende systemer. I fjor høst lansert man også et nytt sortiment varmepumper fra Alpha Innotec.
- Vi har nå et bredere produktspekter enn noen gang, som dekker det meste. Væske/vann-sortimentet spenner fra små modeller (4-19 kW) helt opp til store anlegg (29-160 kW). I tillegg har vi et bra utvalg av luft/vann-varmepumper for både utendørs og innendørs installasjoner (5-31 kW), sier Petersen.
Petersen har også registrert at innenfor deler av bransjen er det enkelte som forsøker å «hausse» luft-til-vann løsninger.

- Det er ingenting galt med luft-til-vann, vi tilbyr også dette, men det er også enkelte ulemper med luft-vann. I tilfeller der man har berg i nærheten, mulighet for jordkollektor eller sjø tilgjengelig er det absolutt best å satse på væske-til-vann. Det gir en helt annen grad av effektivitet og lønnsomhet, sier Petersen.