Det var et samlet brannkorps representert ved forebyggende avdeling og vaktlag 3 på Jessheim som lot seg imponere av hvor effektivt røkventilasjonen fungerte.

I løpet av 2 minutter ble parkeringskjelleren i praksis tømt for røyk.

Les også: Vellykket testing av røykventilasjon

- Disse viftene vi fikk se her var overveldende effektive. Her så vi at viftene fikk røyken ut med en gang, og det er en stor fordel, sier ingeniør Erland Bjørk.
Brann og redningsvesenet har vært interessert i dette bygget, siden det nettopp er brannsikret med vifter, noe som ikke er så vanlig. Tradisjonelt er garasjer sikret med sprinkler.

Saken fortsetter under bildet:

Branningeniør Erland Bjørk og branninspektør Jan-Trygve Akre fra Øvre Romerike brann og redning IKS.

Mer velfungerende
Det er ikke første gangen Bjørk er på demonstrasjon av vifter i forbindelse med brannsikring. I forbindelse med tunnelen på Morskogen, fikk man se hvordan vifter i tunnel fungerer med en påsatt brann av bildekk.

- Det er som regel biler som er årsaken til brann i garasjer. Biler er bygget for å stå ute og tåle vann, og et sprinkleranlegg vil ha begrenset evne til å slukke en slik brann. Det viktigste, slik vi ser det, er å få ut røyken, slik at man kan komme hurtig til på stedet og få slukket brannen, sier Bjørk.

Røyk fra en bilbrann kan fort fylle en kjeller, og gjøre den vanskelig å manøvrere seg ut av. Noe av det mest alvorlige ved branner i biler, er de giftige gassene som oppstår. Ved siden av at de er irriterende for luftveiene, kan de gi kroniske skader på lungene. Det er særlig moderne plastmaterialer, som kompositt osv., som er årsaken til dette.

Unngår røk og skader
På samme måte som i tunneller er en garasje er også under terreng, og da skal det mye til at røyken forsvinner av seg selv.

- Vifter virker å være den rette løsningen, siden den spiller på lag med både brannvesen og sikring av verdier, ref. røykskader, sier Bjørk, som var meget fornøyd med ytelsen til anlegget.

Det er gjort mye bra på sikring av boliger de siste årene, blant annet er det krav om sprinkler i alle bygg som er utstyrt med heis.

- Selv om ikke dette bygget er et stort brannobjekt i vår målestokk, er det 70 leiligheter, og det blir stadig eldre folk i egen bolig. Ved siden av at bygget forøvrig er sprinklet, ser vi en løsning som dette i garasje som det mest velfungerende, sier Bjørk.

Godkjent løsning
Parkeringskjelleren som ble benyttet i testen, er en del av et boligkompleks med 70 leiligheter like ved Jessheim sentrum. Formålet med testen var å dokumentere tiden det tar å tømme garasjen for røyk, samt å dokumentere av prosjektering og plassering av vifter er korrekt utført.

Saken fortsetter under bildet:

Svein Bjerke Olsen, Vidar Sakshaug, Jim Andre Ringnes og Håvard Norback i vaktlag 3 ved Øvre Romerike brann og redning IKS
overværer røyktesten.

Direktoratet for sikkerhet og beredskap stiller krav til brannsikring i garasjer. Ved anlegg mindre enn brutto 3600 kvadratmeter, er røykventilasjon en godkjent løsning, og kan erstatte sprinkleranlegg. Ifølge TEK10 skal anlegg for røykventilasjon være i stand til å sette opp en lufthastighet på 1 m/s over tverrsnittet.

-Dette utgjør mye luft, men som bevist ved testen, så er det et krav som også gjør at det fungerer meget bra, og det var det vi ville vise, sier Bjerkvoll og Solrud fra Vifter og Miljø AS.