Etterlyser presisering om betjeningspaneler i TEK 1- Utbyggere, VVS-rådgivere og entreprenører har behov for en avklaring vedrørende teksten som er relatert til prefabrikkerte baderom og regulering av vannbåren gulvvarme med enkle ventiler, sier han vil VVSforum. 

Punkt 3 a er som følger: «Betjeningspaneler skal være plassert med betjeningshøyde mellom 0,8 m og 1,2 m over det ferdige gulvet». Veiledningen finner du her. 

Gjennom Hellestrands tid hos OBOS Prosjekt, erfarte han at kravet om betjeningspaneler relatert til regulering av vannbåren varme tolkes forskjellig i bransjen. I baderom i nybygg er det hele tiden en avveining av funksjonskrav, estetiske krav, tilgjengelighetskrav, driftsoppfølging, tekniske muligheter m,m, og man søker å bygge funksjonelle løsninger som ivaretar behovene til brukerne. 

- Noen ganger oppstår det diskusjoner om funksjonskravet i TEK gjelder for et spesifikt område/tema som for dette konkrete temaet, når det gjelder bad med tilgjengelighetskrav.      

Her kan du lese krav og føringer i §12-18

Skal være enkle å forstå

Funksjonskravet er at betjeningspanel skal være enkle å forstå og betjene.  Under bokstav 3 a) anføres det at betjeningspanel for komfyravtrekk og ventilasjonsanlegg ikke er omfattet. Dette selv om det er behov for at en beboer regulerer komfyrhetten ofte ved matlagning. Det er altså et fritak selv om det er teknisk mulig å plassere brytere som gjør at «alle» kan betjene disse, det samme gjelder også ventilasjonsanlegget i boligen, påpeker Hellstrand. 

I veiledningen under 1) presiserer det at servantarmatur, kjøkkenarmatur, dusjarmatur som brukes løpende hele tiden, er omfattet av funksjonskravet.       
Det som ikke er nevnt direkte i hverken TEK med veiledning, og/eller i «støtteanvisninger» som f.eks SINTEF byggdetaljer osv., er enkle betjeningsvennlige ventiler for vannbåren varme på bad. 

- Dette er ventiler som beboere normalt stiller på noen ganger i året, ved at man setter ønsket temperaturnivå i badet, så justerer en termostat selve vannmengden i golvet, i forhold til beboer sitt ønskede temperaturnivå i rommet.  

Ikke åpenbart

Det som diskuteres i deler av bransjen er om dette faller inn under begrepet Betjeningspanel, som ikke er åpenbart, forteller han. Derfor er det viktig å adressere dette tidlig i et byggeprosjekt, slik at man unngår konflikter senere. 

- Konsekvensen dersom disse skal/må vurderes som betjeningspanel er at høydekravene må oppfylles iht. bokstav 3 a). Man kan da f.eks. ikke plassere disse lavere enn 0,8 m. Det kan f.eks. være et ønske i et prosjekt at man plassere disse lavere enn 0,8 m, f.eks. rett ved siden av wc (i høyde som en typisk toalettrullholder eller i høyde med sete - lett tilgjengelig), som kan fremstå hensiktsmessig med tanke på både estetiske ønsker og at ventilen samtidig er enkel å betjene i håndhøyde når beboer uansett sitter på wc-skålen osv.  

Behov for avklaring

- Andre eksempler kan være et ønske om å plassere denne type ventiler lavere enn 0,8 meter, slik at de estetisk skjules litt av innredning, skittentøykurver osv, men likevel er tilgjengelige.    

I paragraf 1) er det følgende ordlyd: «Skilt, styrings- og betjeningspanel, håndtak, armaturer og lignende skal være enkle å forstå og betjene.»

- Det fremstår noe uklart for byggebransjen om ventiler som beskrevet i dette brevet faller inn under «og lignende». Bransjen har derfor behov for en avklaring om denne typen ventiler faller inn under begrepet «Betjeningspanel» i §12-18!