I disse dager reklamerer butikker med at de er ”Julehuset Ditten” eller ”Julehuset Datten”, men på Årnes ligger en virksomhet som gjerne kunne kaldt seg ”Varmehuset”. Det er nemlig hva CTC Ferrofil er, en totalleverandør av varme, enten du skal ha ny oljekjel, varmepumpe eller solfangere, eller varmtvannsbereder.

For tiden er det varmepumper av typen CTC EcoHeat som er i vinden, forteller Einar Torset, produktansvarlig for fornybar energi.
– Varmepumpemarkedet er ganske godt, men det merkes at støtten til nye boliger er borte. For tiden er det luft-vann som er vår bestselger, men skal du ha maks energieffektivitet bør du velge væske-vann. Disse to pumpetypenes spesielle egenskaper gjenspeiles i hvor de foretrekkes. Det store regionale forskjeller, luft-vann ved kysten, borehull i innlandet.

– Hva vil du fremheve ved CTC EcoPart-pumpene, Einar Torset?
– Det er ikke store forskjeller mellom pumper fra de anerkjente leverandørene, men vi prøver å ligge i forkant med detaljene. En av disse detaljene er integrert akkumulatortank med tappespiral. Da får du ikke problemer med Legionella, fordi det bare 5,7 liter vann i spiralen.

– En annen viktig detalj er elektronisk ekspansjonsventil, den er kjernen i varmepumpen. Den bruker kompressoren bedre, slik at du driftsmessig får mer valuta for pengene. Den er en nyhet på den nye modellen. Termomekanisk ekspansjonsventil har noen begrensninger. Vi regulerer også hastigheten på ladepumpen elektronisk.

Saken fortsetter under bildet:


I den nye varmepumpegenerasjonen CTC EcoHeat, EcoPart, EcoAir, har man vektlagt både effekt, design og funksjonalitet.

– Dette er småting som samlet betyr noe, fremhever Torset. – Vi vil også gjerne fremeheve at våre pumper er enkle å montere for rørleggere og elektrikere fordi alt er integrert fra fabrikken. Fagmannen skal ha en enkel jobb. Slikt holdes installasjonskostnadene nede for brukerne.

– Hvilken type varmepumpe er best. Luft-vann eller væske-vann?
– De beste luft-vann-pumpene klarer i dag så lave temperaturer at de kan anbefales overalt, bortsett fra på veldig kalde steder, som Østerdalen. For våre luft-vann-pumper oppgis en COP på 4,6 ved syv varmegrader, mens den ved syv minusgrader er 2,9.

Det sikreste, og mest driftssikre, er borehull, fordi de arbeider med stabil temperatur inn. Det gjør dem mer energieffektive fordi utetemperaturen ikke spiller noen rolle for COP, men de er også litt dyrere.

– Hvordan er varmemarkedet ved overgangen til 2014?
– Markedet er litt bedre, men bransjen merker at støtten til nye boliger er borte. Nå er det mye utskifting av oljekjeler.
– På den tekniske siden kommer at det fra første mars er krav og energimåler for avgitt energi på kompressor samt tilført energi til varmeanlegget. Kanskje må mange ha strømmåler i tillegg.

– Det snakkes så begeistret om ”ut med oljefyren, inn med varmepumpen”, men vil ikke denne overgangen bli en stor belastning på strømnettet?
– Det blir den, og så vidt vi vet er strømnettet i Oslo allerede hardt belastet.

Saken fortsetter under bildet:

Fra venstre:  Magnus Lövkvist (support), Tom Christian Fagernes, (varmepumper; distriktsrepresentant for Oslo, Akershus, Trøndelag og Nord-Norge). Johan Nilsson (support) og Einar Torset (produktansvarlig for fornybar energi).

Markedssjef Kristin Enegly. 

For mange er antakelig CTC synonymt med varmtvannsberedere. Antakelig er man der i gården glad for at det ikke ble noe av EUs forbud mot elektriske varmtvannsberedere. Markedssjef Kristin Engely opplyser at dette markedet er forholdsvis stabilt hva konkurranseforhold angår, og at CTC for tiden selger godt.

– Det går bra unna med standardberedere, men vi har også godt salg av modeller som er spesielle for CTC, forteller hun. – I 1980-årene lanserte vi en serie med seriekoblede beredere som fremdeles er populær. Seriekobling gjør at det kan installeres stor berederkapasitet på trange steder. En annen spesialitet er Heat Injection, som fremdeles er et unikt produkt. Det er svært energibesparende, tar liten plass og gir nok vann til en dusj etter få minutter.


Ingen tvil, altså, CTC er In the heat. 






Her ser vi fremtidens produkter som CTC har i sin produktrange.