Tidlig i juli produserte tyske solceller like mye strøm midt på dagen som vi nordmenn brukte når vi satte forbruksrekord i januar 2010, hele 24 000 000 kW. Samtidig kommer det frem at dert sørtyske kraftselskapet EnBW skal legge ned flere fossile kraftverk. Hvorfor? Fordi de blir konkurrert ut av marked av fornybar energi.

I Storbritannia har 2000 familier jevnt over kjøpt seg solcellepaneler til huset sitt  - hver eneste uke. Så kom juni 2013, og tallet steg til 6000 nye solcellehjem - i uka. Dette utgjør 30 MW, mellom 10-20 småkraftverk. Storbritannia produserer nå  om lag 4 0000 MW, noe også Frankrike nærmer seg. Hellas, midt oppe i alle sine økonomiske bekymringer produserer nå over 2 000 MW solstrøm, det vil si en økning på 6 prosent de siste to årene. Italia er verdens nest største solcellebruker.

I USA produseres det nå 10 000 MW fra solceller. Mengden solceller som har blitt installert har doblet seg hvert år de siste tre årene. Det er estimater som tyder på at dette fortsetter, og at USA vil vil oppnå nærmere 15 000 MW, innen årets utgang.

Kina har tatt over mye produksjonen av solceller, og bruker nå mye i sitt eget hjemmemarked. Inntil i fjor satset kineserne mest på solfangere til varmtvann, hvor de er verdensledende. De har satt seg store mål for solceller også. Mye tyder på at det snart er Kina som vil bli verdens nest største solcellebruker.

Japan har enorme energiproblemer etter at de stengte all atomkraften etter Fukushima. Sol er da en av løsningene, og produksjonen vil antagelig passere 10 000 MW i disse dager.

Mens utviklingen av fornybar energi tidligere ble drevet frem av gunstige, europeiske subsider, er det nå flere internasjonale investorer som tror teknologien er klar for å stå på egne bein. Det skriver Financial Times.

«Vi er kommet til et punkt der etterspørselen etter solcellerpaneler drives av økonomiske realiteter, og ikke lenger av subsidier», sier en  finansanalytiker i Citigroup til Financial Times.

Innen slutten av dette tiåret vil nesten alle tak i Tyskland, Italia og Spania være dekket av solcellepaneler, ifølge analytikernes rapport.

Akershus EnergiPark er en av Europas mest fremtidsrettede løsninger for varmeproduksjon. Her benyttes fornybare energikilder og nå er 13.000m2 med solfangere ferdig montert og har produsert sine første kWt.

Deler av solfangerarealet er satt av til forskning og utvikling. Man skal blant annet teste ut virkningsgraden ved ulike helningsvinkler på solfangerne og det legges til rette for et eget testfelt, for å forske på flere teknologiløsninger. Videre er det en utfordring å kombinere produksjon ved de ulike energikildene. For å optimalisere produksjonen og kunne lagre energi, er det installert en akkumulatortank på 1,2 millioner liter vann. Denne er en forutsetning for å kunne nyttiggjøre seg av hele produksjonskapasiteten i solfangerne og  tar høyde for ulike produksjonsforhold, som vær og årstid og stabiliserer driften i hele anlegget.

Rett før sommerferien kom det en rapport om norsk solenergiproduksjon, i regi av Asplan Viak/Kan Energi og ledet av Lars Bugge.
Rapporten har en grundig gjennomgang av situasjonen i Norge, og denne viser at det skjer lite her til lands.

Rapporten avsluttes med, oversatt fra engelsk: ”Kommuner og lokale myndigheters interesse for solenergi viser et begrenset omfang. I noen spesielle tilfeller, for eksempel prosjekter som involverer langsiktig byutvikling, er solenergi med blant en rekke nye miljøvennlige teknologier og løsninger som møtes entusiasme og nysgjerrighet. Norge følger normalt EC-normer og standarder. Det er ingen spesifikke norske standarder på området".

Rapporten kan hentes her: National Survey Report of PV Power Applications in Norway – 2012 (Juni 2013).

Kilder: Akerhus Energi, Zero, Asplan Viak/Kan Energi og Financial Times.