Etter at departementet tidligere i vinter varslet enklere byggeregler, har Direktoratet for byggkvalitet vurdert tre mulige modeller for forenkling av tilgjengelighetskravene i byggteknisk forskrift. 21. mars ble modellene presentert på et dialogmøte hvor bransjen, brukere, kommuner og myndigheter var tilstede.

Tre valg på veien mot forenkling
Hensikten med møtet var å få tilbakemeldinger på fordeler og ulemper ved modellene, og få innspill til videre arbeid.

Direktoratet for byggkvalitet la fram disse tre modellene:
- Dimensjoneringsmodellen med reduksjon av kravnivå
- Unntaksmodellen med unntak fra noen eller alle krav til tilgjengelighet for en del av boligmassen
- Graderingsmodellen med forskjellig grad av tilgjengelighet for ulike boligbehov

Både brukere og utbyggere var invitert til å legge fram sine synspunkter på hvordan regelverket burde innrettes for å ivareta hensyn til tilgjengelighet, god bokvalitet og fleksibilitet i arealdisponeringen.

Innleggene fra Boligprodusentene, Skanska, NAL, Samarbeidsforumet for funksjonshemmedes organisasjoner (SAFO) og Funksjonshemmedes fellesorganisasjon (FFO) viste at bransjen og brukerne har ulikt syn på de mulige endringene.

Høring før sommeren
I tråd med departementets varsel om forenkling av plan- og byggereglene, skal forslaget til regelendring på høring før sommeren. Direktoratet ba derfor også om innspill til relevant kildemateriale for krav til tilgjengelighet.

Møtet ble arrangert av Direktoratet for byggkvalitet i samarbeid med Kommunal- og moderniseringsdepartementet og Husbanken.