Kravet berører søknader sendt til Enova etter første mars i år. Gjennom å stille krav om energimåling av varmepumpeanlegg, vil Enova kun støtte velfungerende varmepumpeanlegg.
- Hensikten med kravet er å sikre at kjøper kan kontrollere at anlegget gir den energibesparelsen som er forventet, sier energirådgiver Stig Allan Stokvik Enovas svartjeneste Enova Svarer.

Lese ytelsen over tid
Varmepumpens effektivitet avhenger blant annet av hvor godt den er tilpasset varmebehov og varmesystemet i bygget.

- Avgjørende for energibesparelse er også at installasjonene er korrekt utført, sier energirådgiver Stokvik .

Feltundersøkelser viser at noen varmepumpeanlegg er montert eller dimensjonert feil slik at forventet energibesparelse er mye lavere enn forventet.

- Kjøper vil nå kunne lese av varmepumpens ytelse over tid. Slik kan de avdekke feil på anlegget i en tidlig fase. Installatører bør gå gjennom valgte systemløsninger med eier slik at han eller hun er i stand til å sjekke energiytelsen, påpeker Stokvik.

Kartlegge samlet varmeenergi
Installatører av energimåling må i hvert enkelt tilfelle vurdere plasseringen av energimålerne, med mindre dette er integrert i varmepumpeleveransen.
- Noen varmepumper leverer til flere formål, for eksempel både til bygningsoppvarming og tappevann. I slike tilfeller skal alle energistrømmer måles.

Hensikten er å få kartlagt den samlede mengde varmeenergi som blir levert. Derfor kreves det ikke nødvendigvis separat måling av alle oppvarmingskurser, sier Stokvik. 

Det stilles krav til at måleutstyr skal tilfredsstille oppgitte nøyaktighetsklasser. Et generelt krav er at målinger skal gi et korrekt bilde av varmepumpens energiytelse gjennom året. En del typer varmepumper leveres med integrerte målere, men i mange tilfeller må eksternt måleutstyr etableres.

Veileder for energimåling
Det finnes mange varianter av varmepumpeanlegg, systemløsninger og hva en varmepumpe benyttes til. Enova har derfor fått utarbeidet en veileder for installatører av energimåling på varmepumper. Veilederen gir råd tilknyttet de mest typiske systemløsningene. 

- Veilederen gjelder kun for varmepumper som avgir varme via et vannbasert varmedistribusjons-anlegg for romoppvarming og/eller til oppvarming av tappevann, forteller Stokvik.
Veilederen gir råd om installasjon av energimåling med utgangspunkt i 17 ulike systembeskrivelser, og skal dekke de fleste systemløsninger i markedet.

- Installatøren må velge systembeskrivelse ut fra hva som passer best. I enkelte tilfeller kan man ikke benytte systembeskrivelser i veilederen. Da bør installatøren beskrive overfor eier hvordan energimålerne leses av, energirådgiveren.

Sammenliknbar årsvarmefaktor
Generelt må den forventede årsvarmefaktoren som er oppgitt være sammenliknbar med den som blir målt. Dermed må oppgitt årsvarmefaktor ta hensyn til om eksterne sirkulasjonspumper måles eller ikke.

Systembeskrivelsene for installasjon av energimåling er delt opp i fire hovedkategorier:

• varmepumpe uten tappevannsprioritering
• varmepumpe med tappevannsprioritering og ekstern varmtvanns-bereder
• varmepumpe med tappevannsprioritering
• intern varmtvannsbereder og tappevannsvarmepumpe

Punktvis spesifikasjon rundt krav til energimåling;
o Det stilles ikke krav om at målerne må være en integrert del av varmepumpen. Enova anbefaler imidlertid potensielle kjøpere å se etter varmepumper med integrert varmemåler. En slik løsning vil mest sannsynlig vil være rimeligere og mer robust.

o I tilfeller der varmepumpen leverer til ulike formål, som eksempelvis bygningsoppvarming og tappevann, skal alle energistrømmer måles

o Det stilles krav om at varmemåler må tilsvare nøyaktighetsklasse 3, i NS-EN 1434-1. For strømmåler kreves nøyaktighetsklasse A, i henhold til NEK-EN 50470-3

o Varmepumper med integrert varmemåling må tilfredsstille en samlet målenøyaktighet på +/- 10 prosent for alle termiske energistrømmer. Som minimum skal temperaturdifferanse måles med et maksimalt avvik for temperaturfølere på +/- 0,5 K ved nominell temperatur. Kjøleenergi skal også registreres.

o Måledata skal være enkelt tilgjengelig for å kunne verifisere varmepumpens ytelse

o Strømmåleren skal som minimum måle elektrisitet til drift av kompressor, produktintegrerte sirkulasjonspumper, regulator og elektrisk spisslast. For luft/vann varmepumper skal dessuten elektrisk energi til drift av utedel og varmekabel måles

o Kjøperen bør få oppgitt en årsvarmefaktor for anlegget som er sammenliknbar med den som kan beregnes ved hjelp av måledataene på anlegget

o I forbindelse med utbetaling av støtte skal faktura fra varmepumpe-leverandør inneholde betegnelsen på varmepumpemodell. Der energimålere ikke er integrert i varmepumpen må det fremgå av faktura at eksterne energimålere er installert.

Måling av elektrisitet
o Elektrisitetsmåleren skal som minimum måle samlet elektrisk energi til drift av kompressor, produktintegrerte sirkulasjonspumper, elektrisk spisslast og regulator. For luft/vann varmepumper skal også elektrisk energi til drift av utedel og varmekabel måles

o Det stilles ikke krav om måling av elektrisk energi til ettervarmebereder for varmepumper med integrert varmtvannsbereder.

o I yrkesbygg bør elektrisk energi til eksterne sirkulasjonspumper for fordamper og kondensator måles.

o Elektrisk spisslast anbefales målt separat, slik at elektrisk spisslast kan skilles ut fra totalt forbruk av elektrisk energi. Eier av anlegg kan da kontrollere at spisslasten ikke blir koplet inn unødig. Har varmepumpen felles kurs for både varmepumpe og spisslast, kan varmepumpens integrerte timeteller og spisslastens effekt brukes for å beregne energibruk til spisslast.

Hvis varmepumpen mangler timeteller må det tilrettelegges for at eier kunne beregne energibesparelse og årsvarmefaktor med spisslast.

Måling av varmeenergi
o Ved måling av luft/vann varmepumper anbefales det varmemåling som måler energistrømmer begge veier. Dette er viktig for å registrere energi som varmepumpen henter fra varmeanlegget under avriming

o Dersom varmepumpen bruker en frostsikker væske som for eksempel glykolblanding, må installatør kunne kalibrere varmemåleren for dette. Hvis dette ikke er mulig må det oppgis en korreksjonsfaktor tilpasset aktuelt måleavvik

o Dersom varmepumpen (væske/vann) har flere varmevekslere på varm side kan energi hentet fra varmekilde på kald side måles. Avgitt varme blir da summen av energi hentet fra varmekilde summert med elektrisk energiforbruk uten spisslast. Formlene må da tilpasses og presenteres for kunden på en oversiktlig måte.

Riktig montering av energimålere er avgjørende for rett kvalitet på målte verdier;
o Varmemåler må monteres i henhold til leverandørs montasjeanvisning

o Varmemåler og temperaturfølere monteres nærmest mulig varmepumpen

o Der anlegget består av metallrør kan temperaturfølere festes utenpå disse. Sørg for god kontakt med rørene og isoler utenpå. Der anlegget ikke består av metallrør må installatør benytte egne lommer beregnet for temperaturfølere

o Temperaturføleren festes godt med god kontakt og isolasjonsteip utenpå røret mellom vekselventil og varmeveksler inne i kabinettet. Kontroller at varmemåleren håndterer å bli plassert på turrøret som er varmest når vekselventilen er plassert på returside

o For varmepumper med integrert vekselventil for tappevannsprioritering bør varmemåleren plasseres på motsatt side av vekselventilen og på utsiden av kabinettet, men mellom T-stykke og varmepumpen. Temperaturføler monteres utenpå rør mellom varmeveksler og vekselventil inne i kabinettet

COP og årsvarmefaktor
COP (Coefficient Of Performance) sier noe om hvor mye varme varmepumpen produserer i forhold til hvor mye elektrisitet den tilføres. COP angir avgitt varmeeffekt (W) dividert på tilført elektrisk effekt (W) til kompressor, vifte og pumper. En varmepumpe som eksempelvis produserer 3,5 kW varmeeffekt basert på 1,0 kW tilført elektrisk effekt har en COP på 3,5.

- Da oppgitt COP kun forteller noe om hva varmepumpen leverer med gitte forutsetninger og driftsforhold, vil ikke COP gi kjøper noen svar på hva en kan forvente i årlig energibesparelse. Års-varmefaktoren kan sammenlignes med gjennomsnitt COP over året, og angir hvor mye varme-pumpen leverer i kWh i forhold til hva den bruker av kWh i elektrisitet over året, forteller Stokvik.

Den beste målestokken
Årsvarmefaktor for et anlegg vil derfor være den beste målestokken og inkuderer tilført elektrisk energi og avgitt varme til bygget over hele året.

Faktisk årsvarmefaktor for et varmepumpeanlegg beregnes ut fra målte årlige verdier for avgitt varmemengde (kWh/år), dividert på målt årlig tilført elektrisk energi (kWh/år) til anlegget.

- Dersom en ønsker å beregne dette forholdstallet ut fra energimålinger over en kortere periode, og for eksempel over fyringssesongen, kan en altså ikke sammenligne slike beregninger direkte med angitt årsvarmefaktor, påpeker Stokvik.

Veileder for energimåling kan studeres her (det vil også bli lagt ut en utskrivbar versjon i PDF-format.);
www.enova.no/energimaaler – «Veileder for installasjon av energimåling av varmepumper»