Vannstoppeventiler er ment til å stoppe lekkasjer fra koblinger. En vannstoppeventil kommer imidlertid alltid med to koblinger. Altså er de med og øker antall steder lekkasjer kan oppstå. Likevel er det et krav som er opplest og vedtatt i bransjen at vannstoppeventiler skal monteres der det er koblinger og det ikke er sluk.

- I de fleste prosjekter ender det som regel alltid opp med en automatisk vannstoppeventil for å øke den såkalte vannskadesikringen, ganske enkelt fordi det er sånn kravene er. Det er imidlertid en helt håpløs løsning. Det skaper kluss under byggets levetid, da sensorene ofte kan gi «falsk» alarm, f.eks. ved renhold. Da stenges vannet, alarmen går, og rørlegger tilkalles gjerne på utrykning. Og ingen vil ta regninga. Det er spesielt mange av de som er litt eldre som flytter i leilighet og som ikke skjønner hvordan de nullstiller. Automatiske vannstoppere skaper langt flere problemer enn de fikser, sier Steffen Aamodt, prosjektsjef i firma Aamodt VVS.

Aamodt leverer derfor vannstoppeventiler, men har ingen tro på at de bidrar til å løse problemer eller at de kostnadseffektivt forhindrer lekkasjer. Efaring viser nemlig at vannskader ikke oppstår der vannstoppeventiler blir montert uansett. Derfor har Aamodt begynt å montrre vannstoppeventiler mellom to serviceventiler. Da er de lett utskiftbare..

- Vi er ofte på vannskadejobber og ser hvor lekkasjene oppstår. Det er ikke i forbindelse med koblinger. Det er særlig tiltetting av rør, takvann og overvann, i tillegg til feil montasje. Alle vannskader burde vært samlet i en statistikk, da tror jeg man ville se at vannskadene ikke skyldes teknologien og materialene, men i stedet rett og slett menneskelige feil. Da er jo spørsmålet om forskriften tjene noen hensikt, sier Aamodt. 

Aamodt mener videre at dersom jobben er utført skikkelig, så kommer det ikke lekkasjer. 
- Det er jo et stort paradoks at den overreaksjonen man har på vannskadesikring i utgangspunktet kun gjelder sanitæranlegg. Det er jo f.eks. et sprinkleranlegg med mye mer vannkapasitet i de fleste nye bygg, og der gjøres ingenting. Er det sånn at vi stoler på rørleggerne når de legger sprinkler, men ikke når det gjør det andre? Naturligvis er det ikke slik, stoler man på en håndverker så gjør man det, sier Aamodt.

Som alle andre er Aamodt pålagt å montere vannstoppeventiler på visse steder, men synes det er ubehagelig å belaste kundene med kostnadene. 

- Vi skal jo levere en fornuftig løsning, men forskriften tvinger oss til å gjøre det motsatte. Det er jo klart at det blir enda flere koblinger, som øker sjansen for lekkasjer. For eksempel i sjakter og i åpne himlinger ser jeg heller på lekkasjestoppere som plunder og heft. Vannstoppeventiler skaper kluss, sender falske alarmer og representerer ekstra arbeid i driften, sier Aamodt, som synes offentlige myndigheter ikke bør detaljstyre bransjen, de bør heller definere hvilke funksjoner anleggene skal ha, så må bransjen løse dem innenfor kravene.

Lekkasjesikring ved at det skal være “lett å oppdage” en lekkasje oppleves derfor av Aamodt som utfordrende, spesielt i mindre prosjekter der man ikke får den samme tiden til å jobbe frem gode vannskadesikre prinsipper på tvers av prosjekteringsgruppa eller fagene. Dette er mest fordi det på mindre prosjekter sjeldent finnes en prosjekteringsgruppe som er villig til å bruke noe særlig tid på å finne denne løsningen.

- Hvis noen vil bygge et anlegg som ikke er lett utskiftbart så trenger ikke myndighetene bry seg med det. Det må bli en sak mellom eier og forsikringsselskap, og det har ingenting med risikoen for vannskade å gjøre, det har kun med kostnaden på en skade å gjøre, sier Steffen Aamodt, prosjektsjef i firma Aamodt VVS.